2020. január 22., szerda

Sem a feliratok, sem a zászlók nem maradhatnak Tusnádfürdőn

A Bukaresti Törvényszék döntése értelmében nem maradhatnak a tusnádfürdői városháza előtti zászlórudakra felhúzott székely, illetve városzászlók. Az elsőfokú ítélet ellen várhatóan fellebbezni fognak. Több mint egy évvel a per indítása után született elsőfokú ítélet a tusnádfürdői városháza előtti székely és városzászlók ügyében, amelyek eltávolítását a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte. Az első tárgyalást még a Hargita Megyei Törvényszéken tartották, amely helyt adott a tusnádfürdőiek azon kifogásának, hogy az említett ítélőszék területileg nem illetékes a bírósági eljárás lefolytatására, és úgy döntött, hogy átadja az ügycsomót a Bukaresti Törvényszéknek – a panaszos egyesületet ugyanis Bukarestben jegyezték be. A per így a Bukaresti Törvényszéken folytatódott, ott viszont egy ideig szüneteltették a tárgyalást, mert jogerős ítéletre vártak abban a perben, amelyet Árus Zsolt civil jogvédő az ADEC felszámolása érdekében kezdeményezett.


 Miután Árus nem járt sikerrel, a zászlóper is folytatódott, és nemrég megszületett az ítélet. Nem járt sikerrel Árus Zsolt Tanasă egyesülete elleni pere Nem számolják fel a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amelyet a magyar és székely jelképek elleni persorozata tett ismertté. A bíróság jogerősen elutasította Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő erre vonatkozó keresetét, aki szerint az ítélet jogszerűtlen. A Bukaresti Törvényszék ennek értelmében kötelezte Tusnádfürdő polgármesterét a panaszos egyesület kérésének teljesítésére, azaz a székely- és városzászló eltávolítására.  Az új tusnádfürdői városháza avatóünnepségén, 2017 nyarán húzták fel az erre a célra felállított rudakra a zöld és fehér színeket, illetve a város címerét is megjelenítő városzászlót, valamint a székely lobogót a román és az európai uniós zászlók mellé.

 Az ADEC beadványában az 1994-ből származó, Románia zászlajának kitűzésére is vonatkozó 75-ös számú törvény és a 2001-ből származó 1157-es kormányhatározat előírásaira hivatkozva kérte a székely zászló eltávolítását. A két jogszabály előírja, hogy más országok zászlóit csak a román trikolórral együtt lehet kitűzni közterületeken hivatalos alkalmakkor, az egyesület pedig ezt úgy értelmezi, hogy csak a román és az uniós zászló lehet folyamatosan kitűzve középületeken vagy közterületeken. A városzászló esetében a 2015-ből származó 141-es számú törvényre hivatkoztak, amely szerint csak az a lobogó minősül hivatalosan egy közigazgatási egység saját zászlajának, amelynek elfogadásáról kormányhatározat rendelkezik, a tusnádfürdői pedig nem teljesíti ezt a feltételt. Kérdésünkre Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere úgy nyilatkozott, megvárják a bírósági ítélet írásbeli közlését, és utána döntenek a folytatásról, amely várhatóan a fellebbezés lesz. 2018-ban az új városházát magyarul és angolul megnevező, a homlokzaton elhelyezett feliratok eltávolítása érdekében indított pert jogerősen megnyerte az ADEC, de mivel a bíróság tévedésből a Községháza felirat eltávolításáról rendelkezett, így azok még a helyükön maradhattak. Időközben viszont a bíróság kijavította a hibát, és a nemrég érkezett jogerős végzésben már a Városháza megnevezés szerepel. A polgármester szerint most jogászokkal konzultálnak a további lépésekről.

Szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése