2019. október 12., szombat

Megszólítottak két vásárlót egy brassói barkácsboltban, mert egymás közt magyarul beszéltek


Megszólítottak két vásárlót egy brassói barkácsboltban, mert egymás közt magyarul beszéltek 


A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat felszólító levelet írt a Brico Depot lakberendezési és barkácsáruházlánc brassói vezetőségéhez, illetve panaszt intézett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, miután az áruház egyik alkalmazottja sérelmezte az anyanyelvükön egymás közt magyarul beszélő vásárlók társalgását.
A Jogvédelmi Szolgálatot megkereső személy apósa társaságában a hét elején vásárolni ment a brassói barkácsáruházba, ahol segítséget kért az egyik ott dolgozó hölgytől, akivel románul kommunikáltak, de egymás közt anyanyelvükön, magyarul beszéltek. Ezt nehezményezte az ott dolgozó munkatárs, és felszólította a két potenciális vásárlót, hogy beszéljenek románul, mert Romániában élnek és itt ez a hivatalos nyelv. „Megdöbbentő, hogy 2019-ben, Romániában annyira nem egyértelmű a nyelvi jogok szabad gyakorlása, hogy a kereskedelmi egységekben is nehezményezik, hogy magyarul beszéljen valaki. Ilyenkor felteszem magamban a kérdést, hogy a Brico Depot alkalmazottja akkor is így járt volna el, ha a vásárló angol, vagy francia nyelven beszél, vagy csak a magyar nyelv zavarta ennyire? Mentalitásváltásra és a kisebbségi jogok széleskörű ismertetésére van szükség” – nyilatkozta Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat vezetője.

https://www.hirmondo.ro2 megjegyzés:

  1. Éppen Brassóban, ahol az ötvenes évek végén én magyar nyelven tanultam a vasesztergályos mesterséget, Brassóban, ahol abban az időben keringett a vicc, hogy ha meg akarod tudni ki a román a Kapu utcában csak el kell kiáltani "sârmă" és a románok hasravágódnak, mert olyan sokan jöttek át a Predeálon, hogy nem fértek a vagonokban, aki meg a tetején kuporogtak, le kellett hasaljanak, hogy a fejüket ne vigye le a dróthálózat. Gondolom ez az elárusító is egy ilyen bevándorló utódja.

    VálaszTörlés
  2. Az ilyen megnyilvánosulásnál azonnal kell reagálni mert különben csak elfajult a dolog és még rosszabb lesz.

    VálaszTörlés