2019. május 6., hétfő

Úzvölgyi temetőfoglalás: a munkálatok leállítását kéri a magyar külügy is

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter román kollégája, Teodor Meleşcanu közbenjárását kérte az úzvölgyi katonatemető ügyében. A két külügyminiszter Pozsonyban, a Visegrádi Csoport és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozóján tárgyalt Teodor Meleșcanuval az úzvölgyi magyar katonai temetőben zajló építkezések és román emlékműállítás kapcsán. Szijjártó arra kérte román kollégáját, hogy járjon közben a helyi önkormányzatnál a munkálatok leállítása érdekében, tekintettel arra, hogy a területen még mindig lehetnek feltáratlan magyar katonasírok, melyek fölé más emlékművet építeni kegyeletsértő és ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal.

 A magyar diplomácia vezetője emellett sürgette a honvédelmi tárcák közötti szakértői tárgyalások mielőbbi megkezdését az ügy megnyugtató rendezése érdekében. Az úzvölgyi katonatemető Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelye, azonban a Kárpátokon túl fekvő, Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák–magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák–magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik.

 Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a múlt héten levélben kérte Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy az ügy tisztázásáig közigazgatási úton állítsa le az úzvölgyi katonatemető átalakítását. A kormányfő pénteken közölte, hogy további tájékoztatást kért a védelmi minisztertől, de konkrét lépések nem történtek, sőt a temetőben tovább folytak a május 17-re Dormánfalva által tervezett avatóünnepség előkészületei.

maszol.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése