2019. május 16., csütörtök

Élőláncot alkotva fejezik ki igényüket a váradiak Szent László főtéri szobrára

Figyelemfelhívó megmozdulást szervez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Szent László király lovas szobrának Nagyvárad főterén történő felállítása érdekében.
Csomortányi István, az alakulat országos elnöke csütörtöki váradi sajtótájékoztatóján bejelentette: május 28-án, kedden élőlánccal tervezik körbevenni a városháza épületét, így nyomatékosítva a szoborállítás főtéri helyszínére vonatkozó igényt. A szobrot – amint arról korábban beszámoltunk – a Szent László (ma Egyesülés) térnek a városházával szemben található térrészén képzelik el, a Szent László-plébániatemplom mellett.

Csomortányi felidézte, a néppárt hetekkel ezelőtt a szoborállításra, valamint a városnap időpontjának megváltoztatására vonatkozó kérést iktatott az önkormányzatnál, amelyet civil szervezetek, egyházi intézmények és kezdeményezőként az EMNP írt alá. HIRDETÉS A néppárt elnöke valószínűsítette, hogy a szobor ügyében elutasító választ kapnak az önkormányzattól, meglátása szerint viszont az igényt folyamatosan fel kell mutatni, „a cél elérése érdekében nyomás alatt tartva a polgármesteri hivatalt”. „Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a nagyváradi magyarság teljes egysége. Kulcskérdés az, hogy mi, magyarok ne mondjunk le sem a szoborról, sem pedig a helyszínről.

Nincs olyan komolyan vehető érv, ami a magyar közösség igénye ellen felhozható lenne, a szobor mellett ugyanakkor számos érv hozható fel” – szögezte le Csomortányi. Kitért ugyanakkor arra is, hogy kezdeményezésükhöz az RMDSZ nem csatlakozott, „ehelyett egy önálló, hasonló tartalmú kérést intézett a város vezetéséhez”.

Kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése