2019. február 5., kedd

Feljelentette Dan Tanasát az MPP


Felbujtás miatt bűnvádi panaszt tett kedden a Magyar Polgári Párt (MPP) a gyergyószentmiklósi ügyészségen a magyar szimbólumok és feliratok ellen harcoló Dan Tanasă bloggerre. A MPP közleménye szerint nemcsak a sepsiszentgyörgyi bloggert, hanem az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a gyűlöletkeltést felhangosító Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is bepanaszolták.
A feljelentésben megfogalmazott állításokhoz közel kilencvenoldalnyi bizonyítékot mellékeltek. A beadvány rámutat: Dan Tanasă 11 éve műveli a magyarok elleni uszítást, e célból hozta létre a blogját, ahol azóta tesz közzé szövegeket, amelyekben torzítva, félremagyarázva „tudósít” magyar témákról, az általa indított perekről, és ahol minden bejegyzés után ömlöttek a gyalázkodó, fenyegető hozzászólások. A közlemény felidézi: 2018. nyarán az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbüntette Dan Tanasát, többek közt azért, mert a hozzászólásokat nem moderálta. Azóta az azonnali hozzászólás lehetőségét letiltotta a blogján, és ADEC-kel együttműködve tevékenykedik úgy, hogy ő megírja szövegeit, közzéteszi a blogján, onnan átveszi a civil fórum a saját Facebook-oldalára, és a hozzászólások ott zajlanak, tartalmuk viszont mit sem változott.

A beadvánnyal az MPP azt kívánja elérni, hogy az illetékes román hatóságok akadályozzák meg Dan Tanasă, illetve az említett civil fórum uszító, gyűlöletkeltő és felbujtó tevékenységét, a vétkeseket vonják felelősségre. „Betelt a pohár. (…) Nem nézhetjük tétlenül a nemzetünk elleni uszítást, nem hagyhatjuk, hogy tovább mérgesedjen az etnikai feszültség. Mi a békés együttélés ügyét tűztük zászlónkra. Székelynek születtünk, székelyekként kívánunk élni, és szülőföldünkön békés székely jövőt szeretnénk biztosítani gyermekeinknek. Nincs helyük tehát közösségünkben az etnikai feszültségeket keltő »Tanasáknak«” – fogalmazott a bűnügyi panasz beiktatása utáni sajtótájékoztatóján Mezei János. A pártelnök bejelentette, hogy az MPP aláírásgyűjtésbe kezd, lehetőséget biztosítva mindenkinek, hogy támogassák a kedden benyújtott panaszt.

[Forrás: MTI]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése