2019. január 28., hétfő

A magyar karért tüntetnek az orvosi egyetemen Marosvásárhelyen

A pénteki után hétfőn délután ismét több száz diák tiltakozott a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen. Ezúttal a magyar karért tüntetnek, amiről egyeztetések kezdődtek a Maros Megyei Prefektúrán.

 A pénteki spontán tüntetést az egyetemen hirtelen bevezetett új vizsgarend váltotta ki. Leginkább azt nehezményezték, hogy a hétfőn kezdődött vizsgaidőszak előtt két héttel olyan szabályozást vezettek be az egyetemen, amely szerint azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. A szabályozást a magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el az egyetem szenátusa. Orvosis tiltakozás: nem csak a magyar diákoknak van elegük Mintegy háromszáz diák tiltakozott péntek este a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) előtt. Noha a spontán tiltakozó akciót az egyetemen hirtelen bevezetett új vizsgarend váltotta ki, sok mindent sérelmeznek a felsőfokú tanintézmény román, magyar és angol tagozatos hallgatói.

A magyar karért tüntetnek a MOGYE diákjai

 A magyar kar létrehozásáról kezdtek tárgyalásba hétfőn, délután fél 4-től az egyetem magyar oktatói az intézmény rektorával. Ennek apropóján szerveztek tüntetést a diákok, ami miatt az egyeztetés helyszínét megváltoztatták és a Maros Megyei Prefektúra épületébe tették át. A Facebookon közétett felhívásában a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség képviselői arra kérték az egyetem magyar hallgatóit, hogy hétfőn délután jelenjenek meg az épület folyosóin, lépcsőin egy könyvvel, köpennyel, orvosi maszkkal, így fejezve ki egyet nem értésüket az egyetemen zajló folyamatokkal szemben. Ennek nyomán több száz diák kezdett csendes tiltakozásba az egyetem folyosóin. Az esti órákba nyúló tárgyaláson a Maros megyei tanács küldöttsége egyeztet a magyar kar létrehozásáról Leonard Azamfirei rektorral, amin jelen van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Vass Levente, parlamenti képviselő, Novák Csaba Zoltán szenátor és Mircea Dușa, Maros megye prefektusa. A tárgyaláson egyrészt a sérelmezett vizsgarendszerről van szó, másrészt a magyar főtanszékek megalapításának lehetőségéről. A tüntetés miatt a tárgyalást a Maros Megyei Prefektúra épületében tartják, de a diákokat arra kérték, hogy maradjanak az egyetem épületében, mert a magyar tanárok oda fognak menni, hogy elmondják, mire jutottak az egyeztetések.

Mint ismert, MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktust a jobboldali Ungureanu-kormány úgy próbálta rendezni, hogy kormányhatározattal hozta létre az egyetemen belül a magyar kart. Intézkedése miatt 2012 májusában a szociáldemokrata ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a parlamentben, és megbuktatta a kormányt. A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek. A MOGYE tavaly egyesült a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel, és a fúzió által létrejött a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE). A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése.

Székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése