2018. december 11., kedd

Marosvásárhelyen pogromot szervező magyargyűlölő szervezet tagja volt Dacian Cioloș

Dacian Cioloș volt európai biztos és technokrata miniszterelnök szélsőségesen nacionalista szervezetekben kifejtett fiatalkori tevékenységéről közölt tényfeltáró cikket a Gazeta de Cluj kolozsvári hetilap.
 
A hetilap az internetes oldalán közölt terjedelmes cikkben a technokrata miniszterelnök múltjának olyan időszakáról szolgáltat információkat, amelyről Dacian Cioloș semmit nem közölt önéletrajzában. A lap állítása szerint Dacian Cioloș kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezet tagja volt.
A marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Româneascăban 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán. Azt követően, hogy 1994-ben a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szerzett diplomát, a Gheorghe Funar vezette kolozsvári polgármesteri hivatalban helyezkedett el a mezőgazdasági osztályon. A lap szerint az ultranacionalista Román Nemzeti Egységpárt 1995-ben alapította meg ifjúsági szervezetét, amelynek Dacian Cioloș volt az első elnöke.
A lap kérdéseire válaszolva Cioloș elismerte, hogy a kolozsvári városházán dolgozott, és hogy diákként több olyan akcióban is részt vett, amelyek szervezői között a Junimea Vatra Românească is ott volt. Azt nyilatkozta azonban, hogy befejezte tevékenységét a szervezetben, amikor elkezdődtek a PUNR ifjúsági szervezetének a megalakításáról szóló tárgyalások.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése