2018. november 18., vasárnap

Már a hányatott sorsú rétyi honvédszobor is szemet szúrt a feljelentőknek

Szemet szúrt a rétyi honvédszobor: a „hivatásos feljelentők” levélben fordultak az önkormányzathoz, arra kérve választ, hogy szabályos és törvényes volt-e az emlékmű visszaállítása.


Archív • Fotó: Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodája

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke elmondta, ki elhalad az úton, most is láthatja a szobrot, pontosabban még láthatja, mert most levelezünk erről a szolgálatos feljelentőkkel. Milyen cinikus a láthatatlan rendszer, amely éppen a centenárium évében kérdőjelezi meg egy honvédemlékmű létét.  
 
A talapzattal együtt hat méter magas, terméskőből készült magyar honvédemlékművet egy szentivánlaborfalvi malomtulajdonos, Pál Ferenc állíttatta 1942-ben a háromszéki Rétyi Nyír bejáratánál. A szobrot 1945-ben a „felszabadító” seregek megcsonkították – a golyónyomok ma is látszanak rajta –, a fejetlen honvédet egy évvel később a Székely Nemzeti Múzeumba menekítették. Ott a cinteremben állt 1977-ig, amikor egy Ceauseșcu-látogatást megelőzően eltüntették. Akkor a múzeum egyik alkalmazottja a múzeum udvarán elásta, hogy megmentse az enyészettől. Végül a szobrot 2010-ben előásták, restaurálták, és visszaállították a Rétyi Nyír bejáratához.

Forrás: szekelyhon.ro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése