2018. november 14., szerda

A Hunyadi-film ami nem a magyarokról szól

Csak szólok: hatalmas botrány lesz abból, ha – ahogyan beszélik – Hegedűs Bálint forgatókönyve alapján készül majd a nagy garral beharangozott Hunyadi-film. Az az alkotás, amelyre, mint falat kenyérre, régóta vár a tartását kereső nemzet.

Stefka István, a PestiSrácok.hu lapigazgatója a minap elolvasta a készülő nagyfilm 94 oldalas forgatókönyvét (immár a harmadikat), és egészen elképedt. Mint mondta, a film nem a törökverő Hunyadi Jánosról, nem a világraszóló nándorfehérvári győzelemről szól, se Kapisztrán János, se Dugovics Titusz nevével nem találkozott, nincs benne szó sem kereszténységről, sem pápáról, déli harangszóról. Hazaszeretetről meg aztán végképp… Nem rólunk, magyarokról szól az egész – mintha mi ott sem lettünk volna… Tele van viszont a történet janicsárokkal, degenerált romantikázással, gyermeteg kitalációkkal. („Lovári” pattantyúsokkal és „héber” tüzérekkel találkozunk a magasröptű forgatókönyvben, amint épp a még fel sem fedezett Amerika babgulyását eszik…) Hunyadi neve először a 60. oldalon bukkan fel, Nándorfehérvárt a 70.-en említi a nyolcvanmilliós tervezet megálmodója. (A korábbi verziók egyikében Hunyadi János románként szerepelt.)

Nos, ebből a Hegedűs-forgatókönyvből készülne – hétmilliárd forintnyi állami pénz mellett! – a nagyszabásúnak megálmodott film. A rendező Szász János személyéről most csak annyit, jó múltkor azt nyilatkozta az Origónak, hogy „nem tud büszke lenni Magyarországra”. Hogy mit remél a Magyar Nemzeti Filmalap ettől a két embertől, azt én nem tudom. Ahogyan azt sem, korábban miért söpörték le az asztalról a Bán Mór sikerkönyveire épülő Hunyadi-filmsorozat tervét…
Úgy fest, hogy a hazát – és Európát – védő, törökverő Hunyadi Jánost most nekünk kell megvédenünk a hitványoktól. Ott leszünk a vártán!

https://magyaridok.hu

1 megjegyzés:

  1. Tiltakozom a film elkészitése ellen...ennyi pénzt adjanak a szegényeknek !!

    VálaszTörlés