2018. október 10., szerda

Újabb sikerrel járt Dan Tanasă, ezúttal Csíkkozmáson

A megfogalmazott kéréseket teljesítették, így a székely szimbólumok és magyar feliratok eltávolításáért indított persorozatáról is ismert Dan Tanasă újabb, a csíkkozmási polgármester elleni keresete sikerrel járt. A per első tárgyalása egyben az utolsó is volt. 

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) idén tavasszal újabb bírósági eljárást kezdeményezett a csíkkozmási polgármester ellen, ezúttal a székely zászló eltávolításának, két román trikolór kitűzésének, névtáblák cseréjének és sorrendjük megváltoztatásának kötelezését kérve a bíróságtól. A Községháza feliratok levételéért kezdeményezett első per Csíkszéken éppen a kozmási községvezető ellen indult, akkor már az elsőfokú ítélet után levették a feliratot. Most szintén eleget tettek a kérésnek.


Az egyesület első kérése a székely zászlónak a községháza homlokzatáról, illetve összes helyiségeiből történő eltávolítására vonatkozott – akárcsak a korábbiakban, most is az 1994. évi 75-ös számú törvényre, és a 2001. évi 1157-es számú kormányhatározatra történő hivatkozással. Azt is kérték, hogy két román trikolórt tűzzenek ki a községháza homlokzatára egy helyett, mert ezt írja elő a törvény. A hivatal megnevezését tartalmazó kétnyelvű, a homlokzaton elhelyezett táblákkal kapcsolatban az egyesület azt kifogásolta, hogy azonos szinten találhatók, ami törvénytelen, mert a keresetlevél szerint azt sugallja, hogy Kozmáson a magyar nyelv az államnyelvvel egyenértékű, ami teljesen hamis. Egy másik, a homlokzaton levő tábla nyelvi sorrendje is zavarta őket, ezt 2004-ben a megyei tanácstól kapta a község, és a „Hargita megye legtisztább és legrendezettebb települése” felirat van rajta, először magyarul, majd románul.

 A Hargita Megyei Törvényszék úgy értékelte, hogy az ADEC első három követelése időközben okafogyottá vált, a negyedik, a Hargita megyei tanácstól kapott tábla esetében pedig alaptalan a kérés, így a keresetet elutasította. Időközben ugyanis a kért változtatásokat megtették – tudtuk meg Szántó László polgármestertől. A községvezető elmondta, a törvény előírásai szerint a polgármesteri hivatalt megnevező kétnyelvű táblákat nem egymás mellé, hanem egymás alá szerelték fel, kitettek még egy román trikolórt, a székely zászlót pedig áthelyezték máshová. Noha a „Hargita megye legtisztább és legrendezettebb települése” felirat is eltűnt, a polgármester szerint ez csak időleges, azért vették le, mert megviseltté vált, de vissza fogják helyezni. Az elvégzett módosításokról tájékoztatták a bíróságot, amely így a már említett ítéletet hozta, és a per lezárult.

szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése