2018. október 19., péntek

Magyarország megduplázza a támadásoknak kitett kárpátaljai magyarok támogatását

A magyar nemzeti közösség megőrzését szolgáló munkákat elvégző kárpátaljai magyaroknak juttatott támogatás összegét a duplájára, közel 3 milliárd forintra emelte a magyar kormány. A döntés azért született meg, mert az utóbbi időben veszélybe került a közösségi feladatokat elvégző ukrajnai magyarok létbiztonsága.
Nehéz időket él a kárpátaljai magyarság, de nincsenek egyedül: mindenkor számíthatnak Magyarország, az egész magyar társadalom, a magyar kormány támogatására és segítségére. A jelenlegi feszült diplomáciai és bizonytalan ukrajnai gazdasági helyzetben szükségessé vált az eddigi támogatások növelése a kárpátaljai magyar közösség szülőföldön való maradásának, boldogulásának, illetve szociális biztonságérzetének elősegítése céljából – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.
A magyar kormány minden eszközzel védelmezi a kárpátaljai magyar közösség érdekeit az államközi kétoldalú kapcsolatokban csak úgy, mint nemzetközi szinten. Ezért a kormány megduplázza és közel 3 milliárd forintra emeli a kárpátaljai magyarság támogatását célzó szociális csomag jövő évi keretösszegét"
– mondta el az államtitkár, akinek a közlése szerint ezzel a támogatással évente 23-24 ezer embernek lehet majd segíteni az oktatás, az egészségügy területén, illetve a szociális és kulturális ágazatban.
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
 
A magyar kormány azt reméli, hogy a támogatás hatására a kárpátaljai magyar oktatásban dolgozók száma stabilizálódik, nem csökken tovább. A döntéssel a kárpátaljai magyar pedagógusoknak járó éves támogatás összege az eddigi 270 ezer forintról 500 ezer forintra növekszik majd.
Kérdésre válaszolva a nemzetpolitikai államtitkár arról is beszélt, hogy a kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő ukrán állami intézkedések, illetve az ukrajnai magyarokat megfélemlítő akciók ügyében a magyar kormány mindent elkövet, hogy tárgyalásos úton segítse a helyzet megoldását.
Ukrajna több a magyarok által nehezményezett ügyben is ígéretet tett a változtatásra. A magyar kormány pedig nagyon bízik abban, hogy minél előbb valóra is válnak majd ezek az ígéretek
– tette hozzá Potápi Árpád János.
A magyar kormány szociális programcsomagjának a részeként 2015 óta nyújt külön pályázati rendszer keretében bérkiegészítő támogatást a kárpátaljai magyar közösségi feladatokat ellátó személyeknek.
Ebben a szociális csomag támogatásban részesülhetnek:
  • a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó személyek, tanárok, óvónők és a munkáját segítő személyek;
  • a művészeti illetve zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusai;
  • egészségügyi dolgozók, akik munkájukat magyar nyelven látják el;
  • magyar nyelvű nyomtatott vagy elektronikus médiában tevékenykedő újságírók és a munkájukat segítő személyek;
  • szakmai tevékenységüket magyar nyelven végző művelődésszervezők és könyvtárosok;
  • szakmai tevékenységet magyar nyelven végző színészek, előadóművészek és a munkájukat segítő személyek;
  • kárpátaljai egyházi személyek és hitoktatók, akik magyar, illetve szórvány gyülekezetekben magyar nyelven szolgálnak.
A program magyarországi támogatást kínál még a magyar óvodás és kisiskolás gyermekek étkeztetéséhez is.

888.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése