2018. október 24., szerda

Iskolájuk nevét védik a mikós diákok

Különös látvány fogadta kedd reggel a Sepsiszentgyörgy főterén sétálókat: a Székely Mikó Kollégium Erzsébet park felőli első emeleti ablakaiba a diákok iskolájuk nevét írták ki nagy méretű betűkkel. A második emeleten a Református Kollégium felirat szerepelt, ezt később eltüntették. A középiskolás diákok így tiltakoztak az ellen, hogy táblabírósági végzés kényszere alatt a múlt héten eltávolították iskolájuk bejáratától a Református Székely Mikó Kollégium feliratot.
Kisgyörgy Máté tizenegyedikes tanuló szerint az iskola neve eszmei érték, amit a tábla múlt heti eltávolításával elvettek tőlük, ezért tartják fontosnak, hogy megmutassák: vállalják, hogy magyar diákok és a Székely Mikó Kollégium tanulói. Annak ellenére, hogy kisebbségben élünk, magyarul tanulunk, magyar iskola diákjai vagyunk, a magyar kultúrát műveljük és ezt meg is szeretnénk mutatni – mondotta. Barti Norbert Szilárd is úgy gondolja, egy magyar iskolának legyen kitéve magyarul is a neve, Necșulescu Evelin pedig úgy fogalmazott: bár tudják, nem rajtuk múlik a döntés, hogy a felirat visszakerüljön a bejárathoz, de fontos, hogy saját eszközeikkel ők is tegyenek ennek érdekében, ezért tartja nagyon jó döntésnek az ablakos akciót. Ugyanígy vélekedett Szőke Szabina, Szilágyi Dorka, Barabás Iringó és Bagoly Eszter, akik azt is elmondták: szívesen öltöztek erre a napra ünneplő fekete-fehérbe, mert ezzel is le szeretnék róni kegyeletüket 1956 hőseinek emléke előtt, és jónak tartják, hogy a magyarórán a tanár ennek a napnak a szerepéről beszélt.
A Székely Mikó Kollégium igazgatója távollétében Kubánda Miklós aligazgatót kérdeztük az ablakba kihelyezett feliratról. Az iskolavezető lapunknak azt mondta, kellemes meglepetés volt számára, amikor reggel meglátta, és az érintett osztályok diákjainak jelezte: nincs ellene kifogása. Büszke arra, hogy október 23-án ünneplőbe öltöztek a középiskolások, a tanárok pedig elsősorban történelem- és magyarórán beszéltek ennek a napnak a fontosságáról.
 
 
Lapunk érdeklődésére a Református Kollégium igazgatója elmondta, nem volt kifogása az ablakokban megjelenő Református Kollégium felirat ellen, de mert iskolájukban senki nem tudott az akcióról, ezért távolították el. Berekméri Annamária szerint a diákok éltek szabadságjogukkal, és ez nem baj, de úgy gondolja, erről a kezdeményezésről kellett volna tudniuk az ő diákjaiknak is. A takarítószemélyzettől arról értesült, hogy hétfőn délután tették fel a feliratot olyan tanulók, akik nem a Református Kollégiumhoz tartoznak, ezért az igazgató úgy véli, mikós diákok voltak, és szerinte csupán annyiról van szó, hogy a két iskola diáktanácsa nem egyeztetett erről.
A parkban megkérdezett járókelők azt mondták, igazuk van a diákoknak, hogy tiltakoznak a tábla eltávolítása ellen.
Kelemen Csaba szerint jogtalanul vették le az iskola magyar feliratát, nem érti, kit zavart az, Aczél László pedig úgy véli, bukaresti utasításra történt a táblaakció, ami mélyen sérti a helyi magyar közösséget.
Sepsiszentgyörgy önkormányzata az iskola fenntartójaként táblabírósági végzés kényszere alatt távolította el múlt pénteken a Református Székely Mikó Kollégium feliratot. Tavaly augusztusban az örökös magyarellenes feljelentő, Dan Tanasă az általa bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevében indított keresetet Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen, s bár első fokon veszített, a Brassói Táblabíróság helyt adott keresetének.
Jelenleg egy magyar nyelvű és ugyanolyan tartalmú román nyelvű tábla szerepel az iskola falán Székely Mikó Elméleti Líceum megnevezéssel, amit Kubánda Miklós amiatt kifogásol, mert nem fedi a valóságot, hisz az iskola hivatalosan rég megkapta a főgimnázium besorolást.
 
3szek.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése