2018. október 9., kedd

Ellopták Erőss Zsolt emléktábláját


Az emléktábla az avatáson / Fotó: himalajaexpedicio.reblog.hu

Ismeretlen tettesek levágták és eltüntették Erőss Zsolt hegymászó fekete márványból
készült emléktábláját az erdélyi Oltárkő tetején, ahol a Hópárduc sziklamászó-karrierje kezdődött. Erős a gyanú, hogy Neamt megyei hegyi csendőrök voltak az elkövetők, akik a napokban egy hatalmas román zászlót tettek ki a Hagymás hegységben található 1156 méter magas csúcsra, így ünnepelve az ország száz éves centenáriumát. A csendőrség tagad.
Erőss Zsolt tragikus balesetének évében (a legeredményesebb magyar alpinista 2013. május 21-én, a Kancsendzönga megmászása utáni visszaúton tűnt el Kiss Péterrel együtt – a szerk) már emléktáblát állítottak a Békási-szoros fölé magasodó szikla tetején. Az Oltárkőn tartott avatón részt vett Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye; Kollár Lajos a “Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósoroza vezetője; valamint több mint ötven alpinista. A fekete márványból készült emléktáblán Erőss Zsolt születésének és halálának helye és dátuma mellett egy Wass Albert idézet kapott helyet. “Üzenem az otthoni hegyeknek: (…) A víz szalad, a kő marad, a kő marad…”
Az emléktábla ma már nincs ott – a rögzítőcsavarokat sarokcsiszolóval vágták le, a tábla eltűnt. A hiányt a Hargita megyei alpinisták azután fedezték fel, hogy a Neamt megyei hegyi csendőrség tagjai komoly felszereléssel megmászták a sziklát, hogy az ország létrejöttének századik évfordulójára emlékezve egy hatalmas zászlórudat állítsanak a csúcson, amelyen egy gigantikus román trikolór lobog.
Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatát vezető szakember lapunknak azt mondta: a hegymászók nem szoktak sarokcsiszolóval és generátorral a hátizsákjukban mászni. Az Oltárkőre a Békás-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek, sokan próbálkoztak az idők folyamán, és sajnos sok halálos baleset is történt, így alul sok emléktábla van, román, magyar és más nemzetiségű áldozatokra emlékezve. Azokhoz nem nyúlt senki – csak a csúcson elhelyezett, Erőss Zsoltra emlékező tábla szúrta valakik szemét. A táblát vagy ledobták a mélybe, vagy elvitték magukkal – egyelőre nem találják a darabjait. A gesztus egyébként tökéletesen idegen a hegymászók szellemiségétől, azok nemzetiségre való tekintet nélkül egy nagy családot alkotnak -mondta lapunknak Fekete Örs.
A Hargita megyei alpinisták szerdán egyébként újra felmásznak a csúcsra, hogy megnézzék a kárt és a lehetőség szerinti legrövidebb időn belül új táblát tesznek ki.
Megszólalt a Neamt megyei hegyi csendőrség szóvivője is a Mesagerul de Neamt nevű újságban, azt állítva: kollégái szeptember 26-án dolgoztak a szikla tetején, “de senki sem emlékszik rá, hogy látott volna bármilyen táblát. Nem hiszem, hogy valaki naponta ellenőrizte volna a meglétét, így nem állítható, hogy pont azon a napon tűnt el, amikor a zászlót felállítottuk!”
A Hargita megyei hegyimentők szerint előtte való héten a tábla még a helyén volt.

Lukács Csaba / Magyar Hang


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése