2018. október 5., péntek

Beke Csilla: az EP-ben kérjen magyarázatot az RMDSZ a Beke-Szőcs ügy jogsértéseire

Kéri a szövetségtől nyílt levelében a székelyföldi terrorperben jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István felesége.

A vasárnap nyilvánosságot látott levelet Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselőknek címezi, emlékeztetve, hogy október 3-án Viorica Dăncilă kormányfő meghallgatása lesz az EP-ben, annak kapcsán hogy Norica Nicolai és Renate Weber képviselők levélben kértek magyarázatot a titkos protokollumok az igazságszolgáltatásra gyakorolt hatására.

Figyelembe véve, hogy a meghallgatás Románia jogállamiságáról szól, elvárható, hogy képviselőink szólaljanak fel, és kérjenek magyarázatot a tapasztalt jogsértésekre a Beke- Szőcs ügyben. Méltassák a román igazságszolgáltatást az ügy szemszögéből! – fogalmaz Beke Csilla.
Felidézi, hogy a terrorperben sérült az ártatlanság vélelméhez, a tisztességes tárgyaláshoz, a védelemhez való jog, ez utóbbitól még utolsó lehetőségként is megfosztják az elítélteket. A levélben arra is kitér, hogy az ügyben a bizonyítékok gyűjtése a 2009-ben megkötött 003064-es protokollum alapján történt, a vádakat már azelőtt megfogalmazták és elküldték a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT), mielőtt a védett tanú „állampolgári kötelességből” leadta az inkrimináló hanganyagot CD-n.

Egyébként Fejér László Ödön felsőháromszéki szenátor szeptember 27-én, csütörtökön látogatta meg a két elítéltet a csíkszeredai börtönben. Ennek kapcsán felidézte, hogy szeptember 19-én kérdést intézett Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez, hogy miért nem tartja be a törvényszék a harminc napos törvényes határidőt az ítélet indoklásának kiadására?
A procedúrát betartva szeptember 24-én olvasta fel a háromszéki politikus az interpellációt a plénumban, hangsúlyozva, hogy indoklás hiányában csak találgatni lehet, hogy milyen szinten és kérdésben lehet óvást benyújtani az igazságtalanul elítéltek érdekében.

Bíró Blanka – szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése