2018. szeptember 4., kedd

„A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok?!”


A Sepsi OSK hétfőn egy ponttal tért haza Moldvából, miután az FC Botoșani vendégeként gól nélküli döntetlent játszott az élvonalbeli bajnokság 6. fordulójában. A találkozón magyarellenes incidens is történt – 2018-ban a szentgyörgyi csapat meccsein ez már a negyedik ilyen eset, korábban kétszer a Dinamo, egyszer pedig a Juventus Bukarest elleni mérkőzésen volt hasonló.
Botoșani-ban néhány hazai szurkoló a második félidő elején egy fehér molinót feszített ki, amin magyarellenes, xenofób felirat volt olvasható: „A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok?!” („În limba cailor cântați și la autonomie visați?!”). Az eset kapcsán a háromszéki labdarúgó klubbal is felvettük a kapcsolatot, kérdésünkre elmondták, nem kívánnak hivatalos közleményt kiadni, viszont tudatták: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat értesült az esetről, foglalkozik az üggyel, így a Diszkriminációellenes Tanácsnál, valamint a Román Labdarúgó Szövetségnél is feljelentést tesz.
 
Legutóbb júniusban történt hasonló eset az alsóházi rájátszás utolsó fordulójában. Akkor a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága 5 000 lejes büntetést rótt ki a Dinamo csapatára, mert a bukaresti ultrák a Sepsi OSK elleni mérkőzésen nyomdafestéket nem tűrő rigmusokat énekeltek és szidalmazták a magyarokat. A fővárosi szurkolóknak nem ez volt az első xenofób megnyilvánulásuk, hiszen a bukaresti klub áprilisban a sepsiszentgyörgyi stadionban történtek miatt – zászlólopás, kerítésrongálás – tízezer lejes bírságot kapott.
 
Idén áprilisban még történt hasonló incidens, az alsóházi rájátszásban a Juventus Bukarest (a júliusi kötelező névváltoztatás után FC Daco Getica Bukarest) elleni mérkőzést megelőzően az Anghel Iordănescu Stadionban többek között nacionalista, xenofób és vulgáris dalt is bejátszottak (az Isten, óvd meg a románokat kezdetű nóta parodisztikus átirata is elhangzott). Emiatt a bukaresti klubot a fegyelmi szabályzat különböző cikkelyeinek megsértése – szervezési hiányosságok, rasszista megnyilvánulások, gyűlöletbeszéd, egyidejű többszörös szabálysértés – miatt 25 000 lejre büntették, míg a klub ügyvezető igazgatója, Paul Terteleac 6500 lejes bírságot és figyelmeztetést kapott. 
 


1 megjegyzés:

  1. Hát nem volt aki az ökör Balkániaktól meg kérdezte volna : Miért ? Ti tudjátok a lovak nyelvét ?

    VálaszTörlés