2018. május 8., kedd

Csíkszereda - András bácsi finom falatai

Bunătățile lui András bácsi finom falatai olvastam lelkesen a kétnyelvű feliratot a Petőfi utcában, a legújabb pereces, előtt s mindjárt oda is mentünk unokámmal, valami finomság reményében. Végre! gondoltam, egy eredeti helyi felirat! Nem Palermo vagy San Genaro, vagy Bandidos, hanem András bácsi.a kunkori bajúszával s a pipájával. Épp egy furgon hozott sok halom perecet, amelyből következtettem , hogy ,,András bácsi,, importálja valahonnan a finomságait, nem úgy mint a szemben lévő pereces, aki ott előtted sütteti, s még meleg is.No de mindegy rögtön sorba is álltunk. Elsők vagyunk az unokámmal.

Többen is beállnak mögénk, a feliratnak megvan a hatása morfondírozok magamban, amíg várunk, de már ki is dugja a fejét az elárusítónő. Kisunokám kétéves, most gyakorolja hogyan kell kérni a perecet,-- Kérek szépen sajtos petecet -- mondja. kedvesen, a nő pedig csak néz. Segíteni akarok mondom tisztán hogy PEREC, de azt feleli hogy spuneți romînește(mondja románul). Elámultam, de még akkor se akartam elfogadni ami folytatódott. Mondom--Perec iseamnă covrig, nu știti(azt jelenti, hogy perec, nem tudja?)- Erre aztán jött a nagy meglepetés: A szolgáltató egység ,,patronja,, kiugrott az üzletből és kemény dúrban ordítani kezdett --Ce aveți cu limba romînă; rușine rușine(mi a baja román nyelvel, szégyen, szégyen!)....să vorbiți romînește, dunmneata femeie bătrînă( beszéljen románul öregasszony) nebunelor, nebunelor(bolondok, bolondok) --ordította, majd folytatta egy másik nyelven, hogy lássuk ő így is tud.-- Mányányák ál innán. Magik bólondok, nám kál házugolni.-- Valaki mögöttem kérte , hogy ne ordibáljon, erre még jobban ordította , hogy ő nem ordít.Ha már ilyen szépen kifogadott javasoltam neki hogy-- Shimbă ți firma domnule(váltson cégnevet)--( mondjuk lehet ez a megszólítás nem fedte a valóságot, jobban illett volna az animalule, de mivel nagyon tisztelem az állatokat ezt nem akartam rá mondani) Szóval akik ott álltuk a sorunkat vagy öten, szépen sarkon fordultunk, és távoztunk a színhelyről.

Búcsúzóul felnéztem az öreg kunkori bajuszára a cégéren, s elképzeltem milyen lenne ha csak úgy egyszerre kiesne a pipa,a szájából, s rákoppintana a nagyhangú divatosra nyírt koponyájára, de nem történt semmi. A bunötöcile- t pedig többet nem kívánom az biztos. Az unokám javasolta hogy menjünk a másik pereceshez, egy kicsit lennebb.Oda ment a többi öt ember is aki előzőleg András bácsi mellett döntött. Én pedig ,,egész úton haza felé, azon gondolkodám,, ... hogy ez a szerencsétlen András bá hogy megjárta a pereces üzlet fölött, a pipájával a szájában, mit kellett megérjen, s hova jutott szegény! Menjetek ti is kérjetek   perecet, hátha azóta változott valami!

B.E. Facebook bejegyzése

1 megjegyzés: