2018. március 29., csütörtök

Diszkriminatívnak tartja a magyarellenes Románok Civil Fóruma a magyar állami támogatásokat

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma számon kérte, hogy a Kovászna megyei önkormányzaton, hogy idén nem támogatja pályázati rendszerben a civil szervezeteket. Megfogalmazzák, hogy ez annál is fájóbb, mert idén a centenárium éve van. A közleményben rámutatnak, ez elsősorban a román szervezeteket érinti, mert a magyar civilek más forrásokból is kapnak támogatást. Szerintük a magyar civil szervezeteknek „hatalmas összegek állnak a rendelkezésükre a magyar kormány határon túli programjai révén”.
Úgy fogalmaznak, ez súlyosan diszkriminálja a helyi románságot, ezért követelik, hogy a megyei tanács sürgősen hajtson végre költségvetés- kiigazítást, és biztosítson résztámogatást a román civilek projektjeihez, beleértve a centenáriumi rendezvényeket. Erre válaszolva Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke kifejtette: “ne a magyar kormány támogatásait firtassák a Kovászna megyei román civil szervezetek, inkább szerezzenek finanszírozást a román kormánytól”.
Tamás Sándor és Antal Árpád | Fotó: Kocsis B. János
Henning László a háromszéki közgyűlés alelnöke kifejtette, az idei büdzsé az öt évvel ezelőtti szinten van, ám a költségeik, a bérek megnövekedtek, még a fizetésekre sem elég a pénzük. „Ez nem rosszindulat, hanem pénzhiány. Ha kapunk költségvetés- kiegészítést, a civileknek is segítünk”– mondta az alelnök. Hozzátette, a centenáriumi rendezvényekre alapot különítettek el, több saját rendezvényt beütemeztek.
„Mi elsősorban Bukaresttől várunk támogatást, ám nem kapunk. A magyar finanszírozás kisegít, ám ezért csak támadnak, feljelentenek. Például a sepsiszentgyörgyi orvoslakások építését a román állam kellett volna finanszírozza, ám a magyar kormány tette meg” – szögezte le Tamás Sándor, arra utalva, hogy ezért feljelentették őket a Számvevőszéken, ám a kivizsgálás azt igazolta, hogy törvényesen jártak el.
Művész Mozi | Fotó: Vargyasi Levente
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felidézte, amikor a Művész mozi épületét kérték az államtól a magyarellenes román szervezetek azzal vádolták, hogy üldözik a mozit működtető román üzletembert, ám amikor az épület egy részét az ígéretükhöz híven átadták a román színháznak, nem kértek bocsánatot.


1 megjegyzés: