2017. december 1., péntek

Rákóczi Szövetség: írassák magyar iskolába gyerekeiket a határon túli szülők!

Ezt többek között az óvodás korú gyerekeket nevelő családoknak biztosított ajándékcsomaggal is népszerűsítik. 

A Rákóczi Szövetség továbbra is azt javasolja a határon túli magyar szülőknek, hogy román, szerb, szlovák vagy ukrán helyett magyar iskolába írassák most még óvodás gyermeküket - mondta a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Halzl József közölte: az erről szóló levelet egy olyan ajándékcsomag részeként adják át óvodás korú gyermeket nevelő határon túli magyar családoknak, amely iskolaszereket, mese CD-t, valamint a Balassi Intézet füzetét tartalmazza.

A civil szervezet vezetője minderről azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében újabb hatezer magyar óvodás kapott a magyar népszokásokat és történelmet felelevenítő, a magyar nyelvtan tanulását játékos módon segítő Balassi-füzetet.
Csáky Csongor, a szervezet főtitkára arról szólt, hogy a Felvidéken már másfél évtizedes múltja van a szövetség beiratkozási programjának. Ennek eredményességét mutatja, hogy amíg tíz éve az ottani magyar szülők 20 százaléka választott gyermekének szlovák iskolát, mára ez az arány 13-15 százalékra csökkent.

Ugyanakkor más magyarlakta Kárpát-medencei területekre is kiterjesztették tevékenységüket, különös figyelmet fordítva Kárpátaljára és a szórványközösségekre - mondta a főtitkár.

Foter.ro


1 megjegyzés: