2017. december 1., péntek

Az ünnepi program összeállítói ismét megfeledkeztek a magyarokról Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen még nem kezdődött el a főtéri díszkivilágítás szerelése, és erre az idén nem is lesz szükség. Az önkormányzattal szerződésben álló cégnek legfeljebb a girlandokat meg az égőket kell pótolnia, ugyanis a múlt év karácsonya óta nem jutott idő a jelentős mennyiségű huzal és kiskörte leszerelésére. December 6-ától lesz újra díszkivilágítás.  A karácsonyfa esetében is némi megtakarítást könyvelhet el a városháza, hisz ezúttal nem a havasokból hozatta a hatalmas fenyőt, hanem a régi Tudor lakótelep egyik tömbháza mellől vágta ki. Karácsonyfa a garázsok és tömbházak mellől Nem a Felső-Maros mentéről, nem is más megyéből, hanem a marosvásárhelyi Moldova utcából került a főtéri virágóra helyére az idei megyeszékhelyi karácsonyfa.  Dorin Florea polgármester rendkívül gazdag és változatos decemberi programot ígért.A polgármesteri hivatal hatalmas hirdetőállványait szemlézve azonban a város magyar lakói az idén is arra döbbenhetnek, hogy az ünnepi programok összeállítói ismét megfeledkeztek róluk. A meghirdetett három ingyen koncerten csak Alina Eremia, Ioan Bocşa és Ştefan Hruşcă neve szerepel. Előbbi december 6-án lép fel, amikor Mikulás-járás alkalmából kigyúl a díszvilágítás. Az elmúlt esztendőkben számos magyar szülő tette szóvá, hogy kisgyermeke semmit nem értett sem a koncert, sem annak körítéséből, a jóságos Szent Miklós püspök szelleme helyett inkább olcsó cirkuszi hangulatot érzékelt. December 7-én újabb nyilvános eseményre hív kicsiket-nagyokat a városháza, ekkor a szabadtéri műjégpályát avatják a Ligetben. Advent utolsó hetében az Ifjúsági Házban Ioan Bocşa népdalénekes lép fel, a főtéren a Petru Maior Egyetem kórusa, majd az Amerikából hazalátogató ismert folkénekes, Ştefan Hruşcă igyekszik ráhangoltatni a Színház térre kilátogató tömegeket. A szilveszteri felhozatal egyelőre még nem nyilvános, de a polgármester ígéretei szerint az idén rövidebbre fogják az utcai óévbúcsúztatást.

A várható költségeket illetően Dorin Florea kitérő választ adott. A minap viszont egy helyi civil szervezet kérésére a bíróság arra kötelezte a városházát, mutassa be az úgynevezett eddigi néhány ingyen-koncert fellépőivel kötött szerződéseket. Kiderült, hogy szűk egy órás fellépésekért az ismertebb román népdalénekesek több ezer eurós gázsit zsebelhettek be közpénzből. A magyar közönség igényeit „kielégíteni” hivatott egyházi kórusok mindig örömmel, de ingyen és bérmentve lépnek fel. Erre számíthat, ha jogtalanul használja a pirotechnikai eszközöket A rendőrség emlékeztet: tilos a 2., 3. és 4. kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket, a T1 és T2 kategóriájú színpadi eszközöket, valamint a P2 jelzésű eszközöket birtokolni vagy árusítani. Hasonlóképpen tilos ezeket az eszközöket használni 24 és 6 óra között, kivéve a helyi, országos vagy nemzetközi események idején, amikor a hatóságok ezt engedélyezik.

Tilos ezek használata a négyszintes lakóépületektől 50, és az ennél több szintes épületektől 100 méternél közelebb; magasfeszültségi vezetékektől, folyékony vagy szilárd tüzelőanyagraktáraktól, gázcsap-telepektől 500 méternél kisebb távolságokra; földcsuszamlás-veszélyes, kőgörgetegek, hócsuszamlásos területek közelében, közutakon, sétányokon és nagy tömegben, erdőktől 500 méternél közelebb. A 3. és 4. kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak a polgármesteri hivatalok, a vészhelyzeti felügyelőségek és a megyei rendőr-főkapitányságok által engedélyezett területeken szabad használni. A pirotechnikai eszközök jogtalanul használata bűncselekményt képez, és 3-tól egy évig terjedő börtönnel, vagy pénzbírsággal büntethető.

Szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése