2017. november 5., vasárnap

„Dicsőség”: Kereskényi Gábor legyőzte a nyelvi jogokért pereskedő Cemót

Jogerősen pert nyert Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen, amely bírósági úton szerette volna a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére kötelezni a polgármestert és a város önkormányzatát.


A nagyváradi táblabíróságon szerdán kimondott ítélet kivonatát a bíróságok portálja közölte. Szigeti Enikő, a marosvásárhelyi központú Cemo elnöke elmondta: még csak a Szatmár megyei törvényszéken kimondott elsőfokú ítélet indoklását ismerik, de ez alapján megállapítható, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekre való hivatkozást.
Kereskényi Gábor, az RMDSZ színeiben megválasztott polgármestere azt nyilatkozta, a kétnyelvű feliratozásért folyó küzdelem élharcosának tekinti magát, de nem fogadhatja el, hogy kívülről kényszerítsék erre.
A Cemo 2016 során stratégiai pereket indított Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szatmárnémetiben a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya miatt.
„Siker esetén az igazságszolgáltatási szervek arra fogják kötelezni az önkormányzatokat, hogy a kétnyelvű utcanévtáblákat helyezzék ki. Negatív döntések esetén pedig nemzetközi színtéren és belföldön egyaránt ki lehet majd jelenteni, hogy Románia nem tekinti kötelezettségének az  itt élő magyar közösség jogainak alkalmazását”
– hangoztatta korábban a Cemo.
Az RMDSZ korábban már kezdeményezte a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését Szatmárnémetiben, de a városi önkormányzati testület 2009-ben leszavazta a javaslatot. -

Foter.ro

1 megjegyzés: