2017. szeptember 23., szombat

Ötödikes lányt bántalmaztak besztercén amiért magyarul beszélt

Közös állásfoglalásban jelezte az RMDSZ országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete, hogy csütörtökön egy ötödikes kislányra rátámadt két román tagozatos fiú a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban. A két hatodikos fiú a szembesítésen később bevallotta: azért illették csúnya szavakkal, majd bántalmazták a kislányt, mivel zavarta őket, hogy a lány magyarul beszélt a barátnőivel.
Az RMDSZ elítéli az incidenst és felvette a kapcsolatot a kislány szüleivel, akiket támogat az ügy iskolai kivizsgálásában is.
 
„Sajnálatosnak tartjuk, hogy 2018-hoz közeledve a szórványba is betette a lábát a magyarellenesség, ezúttal egy olyan városba, ahol a hétköznapokban jó kapcsolatot ápolnak egymással románok és magyarok” – olvasható a szombati állásfoglalásban.

Az RMDSZ szerint a román média és a politikum egy része is felelős az incidens kimenetelében, mivel hónapok óta a magyar közösség ellen hergelik a társadalmat „egyre gyakrabban azt szajkózva, hogy mi, magyarok veszélyforrást jelentünk Romániára nézve.”
„Ismételten felkérjük a média és politikum képviselőit arra, hogy hagyjanak fel a hangulatkeltéssel, amely csakis arra hivatott, hogy eltávolítsa egymástól a két közösséget. Felelős, közbeszédet formáló embereknek nem szabad belemenniük hasonló riogatásokba, hanem a párbeszédet kell sürgetniük!” – hangsúlyozza az RMDSZ.

Foter.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése