2017. augusztus 23., szerda

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tesz a Dinamo szurkolóinak magatartása miatt

Hétfőn, augusztus 21-én került sor a Sepsi OSK háromszéki első ligás labdarúgó csapat és a fővárosi Dinamo közös meccsére. A mérkőzés alatt az ellenfél csapat szurkolói, a már több alkalommal elhangzott, ismert magyarellenes rigmust skandálták: „Ki az országból a magyarokkal!”


A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat teljes mértékben elítéli a sport területén felmerülő magyarellenes uszításokat és aggasztónak tartja ezt a fajta szélsőséges törekvést. Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló effajta etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások most különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget, amikor a legfontosabb elvárás az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség is érezhesse, hogy az országnak teljes jogú polgárjai.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke elmondta: „Azt gondolom, a sportnak a fair-play játékmódról kell szólnia, ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén megtesszük a kellő jogi lépéseket, amelyek félelmet keltenek a magyar közösségen belül.”

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a mérkőzésen történt magyarellenes megnyilvánulások kapcsán feljelentést tesz az Országos Diszkriminiációellenes Tanácsnál, valamint írásbeli felszólítással fordul a Román Labdarúgó Szövetséghez, hogy vizsgálja ki a mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

Avram Izabella
a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtófelelőse

1 megjegyzés:

  1. Már annyira elfajultak az oláhok , hogy talán nem is érdemes velük foglalkozni , más megoldást kellene találni ezekre a nacionalista kirohanásokra

    VálaszTörlés