2017. június 8., csütörtök

A gazság elé tegyük ki az i betűt (A főfogyasztóvédő hivatali visszaélései)

Mielőbb el kell mozdítani a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal éléről a tisztségre méltatlan vezetőt, Mircea Diacont – ezt szorgalmazta mind Bedő Zoltán közíró, mind ifj. Miklós András a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi székhelyén tegnap tartott sajtótájékoztatón.
 
Dan Tanasa és Mircea Diacon
A tájékoztatót annak okán hirdették meg, hogy Bedő Zoltán reagálni kívánt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) őt megrovó határozatára, amelyet ő, az érintett még nem kapott meg, ám a jelentgető Dan Tanasă internetes naplóján már két hete ott díszeleg. Ifj. Miklós András meg a főfogyasztóvédő duhajkodásának szemtanújaként volt jelen.

Mircea Diacon azzal fordult az ODT-hez, hogy a helyi magyar sajtóban őt „nemzetiségében diszkrimináló, becsületében megsértő, zsaroló, tisztségéből való menesztésével fenyegető cikkek” jelentek meg, s külön kiemelte Bedő Zoltánnak A főfelügyelőnek távoznia kell! című jegyzetét. Emiatt megrovásban részesítették a publicistát. Bedő Zoltán kifogásolta, hogy nem néztek utána az általa leírtaknak, őt meg elmarasztalták, egyedül azért, mert magyar. Diszkriminál a diszkriminációellenes tanács – fogalmazott.
A határozat indoklásában szerepel, hogy diszkriminatív és megalázó légkört teremtett a főfogyasztóvédővel szemben, faji gyűlöletet szított, nemzeti-sovén propagandát folytatott. Ezzel szemben a közíró hangsúlyozza, minden egyes szavát fenntartja, ő csak a tényeket írta le, s ahhoz fűzte hozzá véleményét. Ha ez bűn, akkor itt a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága ellen határoztak. Éppen ezért a hazai és nemzetközi újságíró-szervezetekhez, valamint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország és Magyarország nagykövetségéhez fordul.
Bedő Zoltán kiemelte, egyetlenegyszer sem írta le azt a szót, hogy román, még burkoltan sem céloz arra, hogy nemzetisége okán támadná Diacont. Hanem igenis a tetteiért, és azért, mert méltatlan a tisztség betöltésére. Szégyen az államra nézve, hogy egy intézménye élén olyan ember áll, akit a rendőrségtől kirúgtak, botránykeltései miatt a polgárőrségtől is távozni kényszerült, nyilvános helyen ittasan hivatali visszaélést követett el. Ez utóbbi ügy kapcsán fejtett ki véleményét.
A témához kapcsolódva ifj. Miklós András elmondta, éppen a helyszínen volt, a sepsiszentgyörgyi Lukoil benzinkút melletti vendéglőben. Mircea Diacon ittasan, hivatali igazolványát lobogtatva rendelkezett, hogy ott csak román zenét húzhatnak, és a pincérnőnek is utasításokat osztogatott. Ez nem vezetőhöz méltó viselkedés, az, hogy részegen előveszi igazolványát és visszaél tisztségével, elfogadhatatlan. A tanú fejtegette a magyar nyelv érdekességét, amelyben az igaz­ság és a gazság szavakat egyetlen i betű különbözteti meg, ám teljesen megváltoztatja értelmét. „Nekünk kell odatennünk az i betűt a gazság elé, mert ha mi nem tesszük, más nem fogja megtenni helyettünk” – mondotta. Egymással összefogva el kell érnünk, hogy mihamarabb az intézmény státuszához méltó vezetőt nevezzenek ki a hivatal élére, és Diacont vonják felelősségre hivatali visszaéléseiért.

A Vrancea megyéből Háromszékre szegődött Diacon előbb rendőr volt, de magatartása miatt eltanácsolták az intézménytől. Aztán polgárőrnek állt, onnan meg kirúgták. Volt a Szociáldemokrata Párt megyei aktivistája, egy ideig Spanyolországban tartózkodott, aztán prefektusi tanácsos, 2013. január közepétől a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője. Többször felhívta magára a figyelmet, többek között a „székely ízek” üldözésével, a taxisok SIC-matrica miatti megbírságolásával, az unitárius ifjak árkosi egyházi táborának rendőri kísérettel való ellenőrzésével. 2015 októberében a Lukoil melletti vendéglőben történt az említett ittas fellépése, amikor nem engedte a zenészeket magyar számokat játszani, igazolványát lobogtatva követelte a kivételes kiszolgálást, s végül dulakodás közben eltörött az orrsövénye.

3szek.ro

1 megjegyzés: