2016. december 4., vasárnap

Feljelentették a magyarokat lemongolozó pópát

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, miután a sepsiszentgyörgyi december elsejei rendezvényen egy ortodox pap felszólalásában többször is megsértette, s többek közt sárga bőrű, ferde szemű mongoloknak nevezte a magyarokat.


Mint kiderült, Emanuel Ganciu ortodox pap az Ilfov megyei Jilava községben szolgál, s úgy jutott mikrofonhoz, hogy a sepsiszentgyörgyi rendezvény programjában nem is szerepelt felszólalóként, ráadásul a Háromszék napilap értesülése szerint a szervezők nem is tudták, hogy kiről van szó.
A közösségi portálokon terjedő videofelvétel tanúsága szerint a váratlanul felszólaló pópa „azoknak a testvéreknek” kívánt üzenni, „akik most otthon, a függöny mögött csikorgatják a fogaikat”. „Testvéreink, akik magatokat székelynek és magyarnak képzelitek, nézzetek tükörbe, nézzetek egymásra: sárga arcúak, ferde szeműek, fekete hajúak vagytok? Ha igen, akkor a mongolok leszármazottai vagytok. De ti inkább ránk hasonlítotok. Ébredjetek fel, és legyetek büszkék arra, hogy közös őseink vannak, a régi idők legvitézebb, legigazságosabb, legvallásosabb népe. Nem mi mondjuk, hanem a történészek” – fogalmazott Emanuel Ganciu.

A továbbiakban pedig azt fejtegette, hogy a székelyeknek, a magyaroknak csak azért vannak jogaik ezen a földön, vagy ehhez a földhöz, mert ugyanazok az őseik, mint a románoknak. Emanuel Ganciu beszéde a rendezvényen nem keltett feltűnést – a rossz hangosítás miatt csak a közelben állók hallották –, a felszólalásról készült videofelvételt azonban a Mesagerul de Covasna napilap osztotta meg Facebook-oldalán – kijelentéseit nemcsak a magyarok ítélték el, de a román hozzászólók közül is sokan elhatárolódtak tőle. Ganciu különben a román nép történelmének és eredetének nagy szakértőjének tartja magát, elutasítja azt az elméletet, miszerint a rómaiak asszimilálták a dákokat, szerinte több európai nép a románok őseitől származik, például a németek és a hollandok. Szerint a „deutsch” és „dutch” szó a dák népre utal.
Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő szolgálat vezetője lapunknak elmondta, Ganciu beszéde diszkriminatív a magyarokra, székelyekre nézve, ezért feljelentést tesznek. „Mi elutasítjuk azt a magatartást, ami a bőrszínük alapján különbözteti meg az embereket. Döbbenettel hallgattuk azt, hogy ebben az országban csak azoknak lehetnek jogaik, akik a románok őseitől származnak” – fogalmazott Benkő Erika.

www.kronika.ro


2 megjegyzés:

  1. A valóság az,hogy ezek a pópák annyira kulturálatlanak,hogy azt sem tudják, hogy ők honanna származnak, akkor mit akarunk tölük? Szerintem ,amikor a teológára járnak,ha járnak, az is tantárgy ,hogyan uszitsák az oláhokat a magyarok ellen.....

    VálaszTörlés
  2. Ezek az aljasságok már közel száz éve a popák által kitervelt gonoszságok -mindent megtesznek már a vége felé , hogy elérjék céljukat , --Ugyanis a céljuk minden magyart eltüntetni Erdélyből
    -Így tehát semmi nem riasztja el őket mivel a sátán katonái -ez a feljelentés nagyon helyes , talán fékezi a gonosz lépéseit , hogy egye meg a fene őket

    VálaszTörlés