2016. október 12., szerda

A községházával együtt bukott a primăria is

A román és a magyar intézménynév-feliratot is eltávolították szerdán a korondi polgármesteri hivatalról, miután az önkormányzat pert vesztett a magyarellenességéről elhíresült Dan Tanasă blogger ellen.
Korond kozseghaza felirat leszedes (BA)-14_b 
Katona szerint összefogásra lett volna 
szükség a magyar felirat megmentéséért

Konzultáltam a hasonló okokból beperelt polgármesterekkel, ahol végleges ítélet született, és mindenütt leszedték a feliratokat – közölte Katona Mihály. Az egyetlen megoldás az lett volna a kültéri, kerámiából készített felirat megmentésére, ha a településvezető magánszemélyként az emberi jogi bírósághoz fordul, ám a per évekig elhúzódott volna, és nagyon költséges lett volna.
Korond kozseghaza felirat leszedes (BA)-13_b
„Egyedül a községcímert hagyjuk fent az épületen, mert annak a használatára kormányhatározatunk van. A magyar községháza felirattal együtt a román »primăriát« is eltávolítottuk” – fogalmazott. Katona szerint a bíróságok rutinszerűen kezelik a hasonló pereket, szinte előre lehet tudni az ítéletet. Ahol bíróságra került az ügy, ott el kellett távolítani a magyar feliratot.
Korond kozseghaza felirat leszedes (BA)-8_b
„Korond nem az első pórul járt település. Hol vannak ilyenkor a politikusaink? Engem senki sem keresett meg, még az RMDSZ részéről sem, hogy mi a helyzet a perrel, vagy esetleg azzal, hogy jogi hátteret biztosítanának. Nem lehetett volna közösen fellépni a hasonló ügyekben? A felirat eltávolítása számomra érzelmi kérdés is, legalább annyira fontos, mint az utak leaszfaltozása” – fakadt ki az elöljáró. Az önkormányzat következő lépése a hatályos törvények áttanulmányozása és az új felirat megtervezése lesz, addig felirat nélkül marad a községháza – tette hozzá a polgármester.

http://www.szekelyhon.ro/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése