2016. szeptember 28., szerda

Megdicsérték a Vajdasági Magyar Szövetséget a szerb magyargyűlölők

Szívhez szóló köszönetet és dicséretet kapott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke - a magyargyűlölő szerb csetnikpárttól. A VMSZ vezetője a vajdasági parlamentben megszavazta a tartomány új zászlóját - írja a DélHír. A lobogó egy az egyben ugyanaz, mint amely alatt 1848-49-ben a szerb felkelők magyarok ezreit mészárolták le. A szélsőséges jelkép azonban Pásztor szerint "a kompromisszum része", sőt úgy véli, ha a magyaroknak joguk van használni saját nemzeti jelképeiket, akkor - tessék megkapaszkodni a karosszékben! -"kötelességük" megszavazni a gyászos emlékű szimbólum hivatalossá emelését.

 
A magyar és az új vajdasági lobogó azonban csak a VMSZ retorikájában egyenjogú. A piros-fehér-zöld trikolórt csak azokon a településeken használhatják, ahol a lakosság legalább egyötöde magyar - és ez is csak lehetőség, nem kötelesség. Ellenben a tartományi jelképek kihelyezésének elmulasztását a törvény szigorúan bünteti. A másfél évszázaddal ezelőtti magyarüldözés jelképe tehát
kötelező jelleggel kint lesz akár a színmagyar falvak hivatalos épületein is.
Hogy a VMSZ támogató voksait a délvidéki magyarság hogyan értékeli majd, azt csak sejthetjük. Az azonban már biztos, hogy a legvadabbul magyargyűlölő politikai erő, a Hágából nemrégiben szabadult Vojiszlav Seselj csetnik vajda által vezetett
Szerb Radikális Párt tetszését már biztosan elnyerte.
Tartományi képviselőjük, Dragan Stipanovic kifejezetten köszönetet mondott Pásztornak, amiért "politikai érettségéről" tanúbizonyságot téve megszavazta az új zászlót. Sőt, abban is biztos, hogy "ha majd prof. dr. Vojislav Šešelj köztársasági elnök lesz, akkor az összes többi igazi szerb szimbólumra is rászavaznak majd."
A szélsőséges politikus optimizmusa nem teljesen alaptalan, hiszen a VMSZ több települést is koalícióban vezet a sovinisztákkal, a tavaszi választások idején pedig egyedül a radikálisok támogatták a VMSZ azon kezdeményezését, hogy ellehetetlenítsék a rivális magyar pártszövetség, VMDK-MM tartományi listaállítását.

Azért nem minden délvidéki magyar párt rajong a magyarirtás lobogójáért. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselője, Csonka Áron leszögezte: nem támogathatja a javaslatot, mert az rossz kompromisszumok eredménye, és jórészt a történelem "fabrikálásán" alapul. Kifejtette, hogy szerintük a szóban forgó határozat, csakúgy mint a szimbólumok, negatív üzenetet hordoz magában mindazok számára, akik nem tartoznak a többségi nemzethez, s akik őshonos népek Vajdaságban, akik már évszázadok óta itt élnek, s akik jól emlékeznek, mi történt itt például száz évvel ezelőtt.
Majd megkérte Pásztor Istvánt, ne beszéljen a teljes magyarság nevében, hiszen erre nincs sem joga, sem felhatalmazása.
A magyarellenes szimbólummal egyébként a magyar kormánynak sincs semmi gondja. Hétfőn a Nemzeti Összetartozás Bizottságának ülésén a jobbikos Szávay István kérdezte, hogy Budapest tervez-e bármilyen tiltakozást az ügyben. Potápi János nemzetpolitikáért felelős államtitkár döbbenetes válaszul kifejtette, hogy a kormány nem látja a problémát, ugyanis a többségi társadalomnak joga van megválasztani jelképeit.

http://alfahir.hu 


1 megjegyzés:

  1. Nahát valami ehhez hasonló , megnyugtatná a bocskorosokat is -- nem biztos mivel , ezek egy nagyon szemét piszkos magyargyűlőlök

    VálaszTörlés