2016. szeptember 14., szerda

A Székely Mikó feliratának is nekiment a magyarellenes „blogger”

 Dan Tanasă egyszerűen képtelen nem gerjeszteni a magyarok és románok közötti feszültséget.
Felszólította a székelyföldi románok vélt jogsérelmei ellen rendszeresen fellépő román blogger Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy távolítsa el a Székely Mikó Kollégium homlokzatáról a kollégium nevének a feliratát - írta a Háromszék.

Az esetről Antal Árpád polgármester számolt be azon a sajtótájékoztatón, amelyet Hans Klemmnek, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének a sepsiszentgyörgyi látogatása kapcsán tartott.
Antal Árpád elmondta: a Spanyolországban élő Dan Tanasă bloggernek ez már a sokadik hasonló indítványa, eddig elsősorban a községháza-feliratok ellen indított hadjáratot. Az eljárás minden esetben ugyanaz: elküldi felszólítását, és ha a felszólított nem tesz eleget, bírósági eljárást indít, amelynek során többnyire neki adnak igazat. Ezt követően a prefektus elrendeli a felirat eltávolítását, ha pedig ez nem történik meg, napi 150 eurós büntetést rónak ki az érintett polgármesterre.
Antal Árpád elmondta: az esetet megemlítette az amerikai nagykövetnek is, szóvá tette, hogy több mint százéves feliratról van szó, és ez az eljárás nem demokratikus. „Elmondtam a nagykövet úrnak, ha úgy érzi, hogy az ilyen eljárások szolgálják az általa is felsorolt amerikai értékeket: a stabilitást, fejlődést és demokráciát, akkor támogatni kell, de ha nem, akkor tenni kell ellenük valamit" - fejtette ki Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Leszögezte: a feliratot nem szedetik le, vállalják a peres eljárást.
A rangos magyar tannyelvű gimnázium bejáratánál a törvényben előírt módon írták ki - románul és magyarul - az intézmény nevét. A kifogásolt felirat a kétemeletes épület homlokzatán található.

Foter.ro1 megjegyzés:

  1. Ez a gazember dantanase meddig mehet még el,? nem igaz hogy nem lehet megállítani --

    VálaszTörlés