2016. július 2., szombat

Több tucatnyi eljárást indított a Cemo a nyelvi jogok érvényesítéséért

Több tucatnyi eljárást indított a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és annak több alárendelt intézménye ellen az anyanyelvhasználati törvények hiányos alkalmazása vagy annak megtagadása miatt - közölte pénteken Szigeti Enikő, a civil szervezet ügyvezető igazgatója.

A civil szervezet évek óta figyelemmel követi a nyelvi jogok biztosításának gyakorlatát, kiemelten Maros megyében. Szigeti Enikő az MTI-nek elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és annak alárendelt intézményei ellen több eljárást indítottak. A diszkriminációellenes tanácsnál támadták meg például a hivatal által meghirdetett több tucatnyi állást, amelyeknél követelményként kellett volna megszabni a magyar nyelvismeretet, de a hivatal ezt elmulasztotta.
A marosvásárhelyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség személyzetpolitikája miatt is eljárást indítanak, ugyanis kevés a magyarul tudó helyi rendőr, és az intézmény a feliratozásban sem tartja tiszteletben a kétnyelvűséget - magyarázta.

A civil szervezet szintén a diszkriminációellenes tanácsnál tett feljelentést mintegy 35 vegyes - román és magyar  - tannyelvű marosvásárhelyi iskola és óvoda ellen, ahol a közös terek feliratozása, a közérdekű tájékoztatás csak román nyelvű, ami sérti a magyar diákok jogait. Közölte, hogy eddig egy-két iskola esetében sikerült elérni a magyar nyelvű feliratok kihelyezését, de rendszerszinten nem történt változás. Ezzel a peres eljárással most azt akarják elérni, hogy az iskolák szabályzatában is megjelenjen a kétnyelvűség gyakorlata.

A Cemo az év elején jelentette be, hogy úgynevezett stratégiai pereket indít a marosvásárhelyi, a szatmárnémeti és a nagyváradi polgármesteri hivatalok ellen a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének elmulasztása miatt. Szigeti Enikő közölte, hogy ősszel jutnak el a bírósági szakaszba ezek a perek. Hozzátette: úgy döntöttek, hogy a nemzeti jogorvoslati lehetőségek kimerítése előtt, vagyis a már elindított romániai stratégiai perekkel párhuzamosan a strasbourgi emberjogi bíróságot is megkeresik a marosvásárhelyi utcanévtáblák ügyében. Szigeti Enikő szerint hat hónap múlva derül ki, hogy a strasbourgi bíróság befogadja-e a keresetüket, és elindulhat-e a rövidített eljárás.

http://www.maszol.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése