2016. július 18., hétfő

Megbukott az érettségin a román csendőrség

Amint azt már korábban hírül adtuk, Szőcs Csongor kézdivásárhelyi vármegyést azért büntette meg a román csendőrség, mert nem volt hajlandó igazolni magát egy Kézdivásárhelyen rendezett trianoni megemlékezés alkalmával.

Ami az eset leírását illeti, Szőcs valóban nem volt hajlandó igazolni magát, mert az őt igazoltatni akaró csendőr nem volt hajlandó magyarul beszélni vele, sőt fordítót sem biztosított számára. Ezzel visszaélt hatalmával, és megsértette az őshonos magyar kisebbség nyelvéhez kötődő alkotmányos jogait. A büntetés megfellebbezése után kezdődött az igazi román joggyakorlat: a román érettségi, illetve a román nyelv és irodalom érdemjegyek lekérése abból a kézdivásárhelyi líceumból, ahova Szőcs Csongor járt iskolába. 

Miután a kapott eredményekből a csendőrség azt szűrte le, hogy Csongor tudhat románul, ennek értelmében nem adott igazat a sértettnek, szerencsére ezt a bíróság nem vette komolyan, és másodfokon eltörölte a bírságot. 

„Ez az eset is ékes példája annak, hogy a magyar kisebbségi jogok a gyakorlatban nem érvényesülnek, hogy ha azt annak tagjai nem kérik számon a hatóságokon. Vállalni kell a jogi harcot, mert jogunk van a nyelvünkhöz, kultúránkhoz. Jogunk van Erdélyhez!” – fogalmaz a HVIM Hírszolgálata.
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése