2016. június 15., szerda

Minden követ megmozgattak, mégsem nézhetjük a foci Eb-t az M4-en

Az MTVA kijárta az UEFA-nál, hogy határon túl is sugározhassa a labdarúgó Eb mérkőzéseit, ám mindhiába, mert a román és a szlovák fél megakadályozta, hogy az M4 élő közvetítéseit mi is nézhessük. Kobza Miklóst, az MTVA sajtófőnökét kérdeztük a fejleményekről.
geokodolas_m4_b

 
– Megmozgattunk minden követ, hogy a labdarúgó Eb – legalább magyar vonatkozású – meccseit átsugározhassuk a határokon túlra. Az UEFA belement, tehát engedélyezte, de a szlovák és a román fél az utolsó pillanatban elállt ettől, és megtagadta az együttműködést – vázolta a helyzetet Kobza Miklós. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke hozzátette, sikerült elérni az UEFA-nál a geoblokk feloldását, de a szlovák közmédia nem járult hozzá, Romániában pedig az üzleti érdek írta felül a magyar sugárzást (Romániában a Deutsche Telekom leányvállalata a sportjogok romániai megvásárlója, miután a román közmédia becsődölt).
– A műsor kódolását át lehet-e hárítani a szolgáltatókra?
– Az MTVA kötelessége, hogy ha a szerződése alapján kódolnia kell, akkor kódoljon. Mi azonban mindent megtettünk azért, hogy az Eb magyar meccseit ne kelljen kódolnunk, és ezt letárgyaltuk az UEFA-val. Ráadásul korábban abba is rengeteg energiát fektettünk, hogy határon túli kábelterjesztéssel elérhetőek legyenek a magyar közszolgálati adók. De most ezt az egészet blokkolta a román és a szlovák fél.
– A vasárnapi Formula-1-es futamot gond nélkül nézhettük a hétvégén a Duna TV-n, ez a megoldás járható-e a jövőben, avagy ez csak kivételes eset volt – már ami a kódolatlan sugárzást illeti?
– A hétvégén a Forma-1 adás- és műsorváltozás miatt került a Dunára, hiszen annak fő helye az M4, de ott most párhuzamosan Eb-meccsek voltak.
– Romániában vannak települések, ahol éppen a szlovák köztelevízió sugározta Eb-meccseket nézik. Rájuk nem vonatkozik a kódolás?
– Nincs információnk arról, a szlovákoknak milyen megállapodása van a románokkal, vagy éppen az UEFA-val. Alapesteben elmondhatjuk, hogy ha nincs semmilyen megállapodás egymás között, vagy az UEFA-val, akkor a szlovák közmédia vagy véletlen, vagy tudatos, de súlyos jogsértésben lehet azzal, hogy átsugároz Románia területére jogvédett tartalmat.
– A Magyarország területén fogható külföldi adások ellen önök emeltek-e valaha kifogást, amennyiben az MTVA birtokolja az adott műsorok kizárólagos tévés jogait?
– Az MTVA tiszteletben tartja a magyarországi nemzeti kisebbségek jogait. Ezért szemet hunyunk afelett, ha román, szerb, vagy szlovák anyanyelvű műsorfolyamot kívánnak elérhetővé tenni Magyarország területén, hogy azt a magyar nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön élvezhessék. Mi ezt a kisebbségi politikát tekintjük európai magatartásnak.

– Túlzás azt állítani, hogy kimondottan a magyar nyelvű adássugárzás zavarja a két szomszédos ország tévétársaságait?
– Sajnos nem túlzás, mindezek mellett valószínű, hogy súlyos üzleti érdekek is állnak a háttérben.

– Jelenleg a Mediaklikk.hu oldalon követhetők online az MTVA csatornái, böngészőbe telepített appok segítségével kikerülhető a kódolás. A stream azonban akadozik, lehet ezen segíteni?
– Mivel kérdése egy jogkövető magatartás megkerülésére vonatkozik, kérem engedje meg, hogy erre a kérdésére ne válaszoljak.

szekelyhon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése