2016. május 25., szerda

A DIICOT magyargyűlölő vádjai ellen tiltakozva vonulnak utcára ifjúsági szervezetek

Három ifjúsági szervezet kezdeményezésére tüntetést szerveznek május 29-én Kézdivásárhelyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőinek meghurcolása ellen tiltakozva – írja a Krónika.

A HVIM, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet képviselői hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatójukon leszögezték: az ügyészség Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztálya (DIICOT) által összeállított vádirat teljes mértékben valótlan állításokon alapul. „Ha hagyjuk, hogy közösségünk tagjait meghurcolják valós indokok nélkül, akkor visszatérünk a huszadik század sötétebb pillanatait idéző módszerekhez” – fogalmazott Sorbán Attila Örs, az EMI országos elnöke. Az ifjúsági szervezetek várnak minden erdélyit a kézdivásárhelyi tüntetésre, „hogy közösen fejezzék ki felháborodásukat, kiállva a meghurcolt fiatalok mellett”.

A vádiratban a DIICOT arra kéri az igazságszolgáltatást, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező HVIM-et, valamint a Romániában is bejegyzett Szent László Serege Egyesületet, amelyek tevékenysége és jelképei tiltottak Románia területén. Mint a vádiratban írják, a magyar szélsőségesek nyelvi leleményességgel játsszák ki a román jogszabályokat: nem felvonulást, hanem megemlékezéseket szerveznek, utóbbihoz pedig nincs szükség hatósági engedélyre.

A vádirat szintén megjegyzi, hogy Beke István egy tonnát meghaladó állítólagos, robbanóanyag gyártására alkalmas pirotechnikai eszközt gyűjtött össze, és az állításhoz képeket is mellékeltek. Valójában a képeken az látszik, amint Beke a teljességgel legális, minden nagyobb településen megtalálható airsoft-klubok által is használt, az egészségre teljesen ártalmatlan „gránátokat” rak össze. Az airsoft, mint hobby és kikapcsolódási foglalkozás Romániában is elterjedt, a különböző körülhatárolt „lőtereket” gyakran cégek is igénybe veszik csapatépítés céljából. 

A vádirat szerint a szélsőséges szervezetek rendezvényeinek – ahova katalán, baszk, észak-ír politikusokat hívnak meg – az a célja, hogy románellenes érzelmeket keltsenek a magyar közösségben. A DIICOT a vádirat illusztrálására a székely szabadság napjának a marosvásárhelyi rendezvényén készült fotókat is felhasznált.

[Forrás: Molnár Rajmond – Krónika]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése