2016. április 14., csütörtök

Pisztolyt szegeztek a délvidéki magyar fejéhez a szerb kormánypárt aktivistái

Vidám közös esti programmal ünnepelték a remek szerb-magyar kapcsolatokat, a VMSZ és a Haladó Párt koalícióját, valamint az európai normákat a délvidéki Kishegyesen. A demokrácia ünnepén fegyvert szorítottak egy magyar ember fejéhez, és családja kiirtásával fenyegették meg.
Déli szomszédunknál maximális fordulatszámon dübörög a választási kampány. Már két hét sincs hátra az április 24-én esedékes parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokig. A tét pedig országos és helyi szinten is igen komoly. A kormányzó Szerb Haladó Párt biztosra megy: népszerűsége tetőpontján írt ki időközi választásokat, így próbálva meghosszabbítani mandátumát. A vajdasági tartományi parlamentben egyelőre kisebbségben vannak, ám most igyekeznek ezen a helyzeten is fordítani – és a jelek szerint nem válogatnak az eszközökben. Ezt egy hónappal ezelőtt Kishegyesen is elég világossá tették.

A kormánypárt aktivistái március 9-én este hat óra tájban kezdtek el gyülekezni a közel 90%-ban magyarok lakta bácskai település polgármesteri hivatala előtt, hogy leadják a választási indulásra jogosító támogató aláírásokat. Az összes politikai erő közül ők érkeztek elsőként – nem véletlenül. A szerbiai választási szabályok értelmében ugyanis – a sorsolásos magyar módszerrel ellentétben – a pártok neve
az ajánlóívek leadásának sorrendjében kerül fel a szavazólapra. Márpedig az a tömegdemokrácia alapvető Pitagorasz-tétele, hogy a lap tetején levő logó egy kicsivel mindig több eséllyel pályázik az ikszre. A haladók pedig nem akartak lecsúszni erről a sanszról.

Míg az átadásra vártak, megérkezett a falu alpolgármestere, Mohácsi Zoltán. A portás beengedte őt a kapun, ő pedig keresztül haladva a tömegen, bement a hivatalba. A pártaktivisták azonban azt gondolták, őket akarja megelőzni. Ordítozni kezdtek, követelve, hogy a magyar portás ne engedje előre „a magyart”. Egyikük pisztolyt rántott, és az éles lőfegyvert a portás fejéhez szorította. A vérontást végül párttársa, egy nyugalmazott rendőrtiszt akadályozta meg erélyes közbelépésével. Eltolta a pisztolyt a magyar férfi fejétől, és kitessékelte az utcára a megvadult aktivistát, aki kifelé menet azt ordibálta:
"Megjegyeztelek! Tudom, hol élsz! Tudom, kik a családtagjaid, le lesztek mészárolva!”

A Szerb Haladó Párt egy pártszakadás után, a hágai törvényszék által nemrégiben a háborús bűnök vádja alól felmentett Vojislav Seselj-féle Szerb Radikális Pártból kiválva jött létre 2008-ban, és vezetői zömében a csetnik vajda egykori belső köréből kerültek ki. Tomiszlav Nikolics, a párt első elnöke (ma államfő), a Radikális Párt alelnöke volt. A jelenlegi szerb miniszterelnök Alekszandar Vucsics felvételek tanúbizonysága szerint fegyverrel a kezében kísérte el Seseljt az ostromzár alá vett Szarajevóhoz, míg egy parlamenti felszólalásában a délszláv háborúk ideje alatt arról beszélt, hogy minden szerb áldozatot ezer muszlim (bosnyák) életével torolnak meg.

A portás, F. Zoltán megerősítette a történteket, hozzátéve: nem az első eset volt, hogy pártaktivisták balhéztak a városházán. Mohácsi Zoltán alpolgármester az esetet nem cáfolta, ám nem is kívánta kommentálni. A kishegyesi nem az egyetlen eset ahol eldurvulnak az indulatok a kampány során. Néhány napja a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt aktivistáit és több vezető politikusát is megtámadták a belgrádi közelében található Zvezdarán, amikor épp a piacon kampányoltak. A dulakodás során késekkel és törött üvegekkel támadtak rájuk, az elfogott támadók egyike, a Csetnik becenévre hallgató férfi a sajtóhírek szerint az SZHP-hez köthető.

Korábban pedig a budapesti Nemzeti Választási Irodánál történt incidenshez kísértetiesen hasonló eset történ meg Újvidéken, amikor a tartományi parlamentnél a szintén kormányzó Szerbiai Szocialista Párt verőlegényei megakadályozták, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tagjai belépjenek az épületbe.
Sokan szintén politikai leszámolásnak tekintették azt is, amikor még karácsony éjszakáján több, mint száz ellenzéki politikust tartóztattak le korrupciós vádakkal. Köztük Bilicki Zoltánt, Ada demokrata párti polgármesterét is, akit szenteste bilincsben hurcoltak el otthonából, A politikust néhány napon belül szabadon engedték, ám nem sokkal ezután kilépett pártjából és velük szemben indult el a választásokon. Délvidék-szerte suttogják: ez a pálfordulás volt az ára annak, hogy megszüntessék az ellene felhozott vádakat.

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke egy nyilatkozatában elmondta, hogy az elmúlt négy évben amióta a haladók vannak hatalmon pártjának tagjait, és aktivistáit 97 kisebb-nagyobb fizikai támadás érte.
Napi kínzó kérdések
Éles lőfegyver azonban eddig csak Kishegyesen kerül elő. Az incidens felvet jónéhány kínos kérdést:
  • Miért visz magával pisztolyt egy pártaktivista a támogató aláírások leadásához?
  • Miért nem tesz A VMSZ-es polgármester-helyettes feljelentést egy ilyen súlyos incidens után? Talán csak nem azért, mert az ő pártja együtt kormányoz a pisztollyal hadonászó aktivista pártjával?
  • Tényleg: mi a bánatot keres már két éve a VMSZ a magyargyűlölő Radikális Párt utódpártja vezette koalícióban?
  • Miért kampányol Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ennek a pártnak?
szerző: Balogh Gábor

alfahir.hu1 megjegyzés:

  1. Sok nacionalista félkegyelmű szerb tengeti még a napjait , de már nem sokáig , mint az oláhok , kihalófélben vannak

    VálaszTörlés