2016. április 5., kedd

Nem veszi le a községházáról a magyar zászlót Csíkmadaras polgármestere

Utolsó percig kitart a zászló mellett Bíró László, Csíkmadaras polgármestere. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla kilencvenezer lej kifizetésére kötelezte az elöljárót, amiért a községháza homlokzatára kitűzött címeres magyar zászló eltávolítását elrendelő ítéletet nem hajtotta végre. A polgármester úgy véli, a jogainkért, szimbólumainkért harcolnunk kell.
biro laszlo vn 001_b 
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere. Még nem tudja miből fizeti ki a bírságot

„A jogainkért harcolnunk kell. A mandátumomat kiviszem a zászló alatt, utolsó percig kitartok a zászló mellett” – szögezte le kérdésünkre Bíró László. A madarasi polgármester szerint, ha a romániai magyarságnak sikerült volna kivívnia a szimbólumai szabad használatát, adott esetben a  magyar nemzet lobogójának szabad használatát, akkor a következő lépés talán az lehetett volna, hogy hivatalos nyelvként tudjuk használni az anyanyelvünket.
Bíró László ezúttal is hangsúlyozta, nem azért tűzte ki a magyar zászlót, hogy bárkit is provokáljon. Emlékeztetett, hogy amikor polgármesterként első alkalommal kitűzte a lobogót, a székely zászló jelenlegi változata még nem volt ennyire elterjedt. „Mihez nyúlhattam volna, ami ennél teljesebben tud minket jellemezni?” – kérdezett vissza. Hozzátette azt is, hogy szerinte sokan könnyedén feladják, megrezzennek a három-négyezer lejes nagyságrendű bírságoktól, noha nem kellene. „Kell tudjam, érezzem, hogy együtt tudunk-e harcolni az ügyért, fel vagyunk-e készülve arra, hogy elegánsan meg tudjuk fogalmazni az igényeinket és tudjuk-e rendezni a dolgainkat. Jelen pillanatban úgy érzem, nem a román nemzettel, nem a román karhatalommal állok szemben, hanem a mieinkkel.”
Dan Tanasă feljelentése nyomán – aki már 2011-ben kifogásolta, hogy a piros-fehér-zöld zászlót kitűzték a hivatal homlokzatára – 2013-ban a prefektus 2500, majd 9000 lejre bírságolta Bíró Lászlót. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal által benyújtott kereset nyomán a Hargita Megyei Törvényszék 2014 februárjában ítélte törvénytelennek a zászló kitűzését és kötelezte a polgármestert a lobogó eltávolítására, majd az ítélőtábla 2014 júniusában hozott jogerős ítéletet. Mivel a polgármester nem távolította el a zászlót, a prefektusi hivatal 2015 májusában a Hargita Megyei Törvényszékhez nyújtott be keresetet a jogerős ítélet végrehajtása érdekében.
madarasi polgarmesteri hivatal vn 003_b
A polgármester elmondta, szeretné, ha lezárulna az ügy, mert egyértelmű, hogy egyedül maradt a küzdelemben. „Az részletkérdés, hogy majd amikor teljesen ellehetetlenítettek, hányan fognak segíteni. Akkor lesz ennek az ügynek a végére pont téve, amikor ez már nem lesz téma és kitűzhetjük használhatjuk a zászlónkat.”
A polgármester mintegy húszezer eurós, azaz kilencvenezer lejes bírságot kell fizessen a Marosvásárhelyi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében, amiért elmulasztotta a magyar zászló eltávolítására vonatkozó, a Hargita Megyei Törvényszék jogerős ítéletének végrehajtását. „Így próbálnak letérdeltetni. Másodlagos, hogy tízezer, vagy húszezer euró a büntetés” – jelentette ki. Kérdésünkre, hogy kifizeti-e, azt válaszolta, le kell dolgoznia, mert nincs miből.
Tudomásunk szerint, Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke ígéretet tett arra, hogy gyűjtést szerveznek a pénzbírság kifizetésére.

http://szekelyhon.ro Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése