2016. április 6., szerda

Hivatalos: diszkriminálta a háromszéki lányt a kolozsvári gyerekkórház és az orvos


Megbírságolta a CNCD a gyerekkórházat és a kezelőorvost is. A kolozsvári sürgősségi gyermekkórházra 2000 lejes, Ioan Dobrescu orvosra pedig 1000 lejes pénzbírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsa. A CNCD honlapján közzétett, szerdán született határozat szerint a februárban lábsérüléssel kórházba szállított háromszéki iskolás lány és hozzátartozói hátrányos megkülönböztetés ldozatai voltak a kórház és az orvos hibájából.
 A törvényes előírások szerint a sértetteknek jogukban állt „tiszteletteljes” tájékoztatást kapni anyanyelvükön vagy egy másik, általuk ismert nyelven tájékoztatást kapni a páciens egészségi állapotáról.
A kórházat ugyanakkor arra kötelezi a CNCD, hogy alkalmazza a betegek jogairól szóló 2003/46-os törvény vonatkozó előírásait.Ezen kívül mind az orvosnak, mind pedig a gyerekkórháznak a médiában közölnie kell a CNCD-határozat összefoglalóját.

A 17 éves olaszteleki lány egy népdalversenyen vett részt februárban Kolozsváron, amikor elütötte egy autóbusz és megsérült a lába. A sürgősségi gyerekkórházba vitték, ahol azonban Ioan Dobrescu orvos megalázóan beszélt vele és hozzátartozóival, mivel a háromszéki család nem tudott jól románul. Az ügyben az RMDSZ tett panaszt a CNCD-nél.

Foter.ro 

Kapcsolódó cikkek:
http://www.magyarellenesseg.com/2016/02/porig-alazott-egy-kolozsvari-orvos-egy.html
http://www.magyarellenesseg.com/2016/02/ioan-dobrescu-negy-napig-nem.html1 megjegyzés:

  1. Már sosem lesz vége ennek a nacionalizmusnak , nem a mi hibánk , hogy trianoni magyarnak születtünk--
    --A bosszú a gyerekeink és unokáink nevetése lesz -- és ez nagyon fájni fog a gazember oláhoknak

    VálaszTörlés