2016. április 29., péntek

Csíkszereda főterén sem loboghat a székely zászló

A negyedik pert is megnyerte első fokon Dan Tanasă szervezete, amely több törvényszéki keresetben csíkszeredai zászlók és feliratok eltávolítását kéri. Ezúttal a Szabadság téri székely zászló kihelyezése ellen döntött a törvényszék, a zászló viszont most nincs ott.

A Hargita megyei törvényszék április 27-én hozott határozata arra kötelezi Csíkszereda polgármesterét, hogy a Szabadság térre felállított, „a Székely Nemzeti Tanács zászlaját” – távolítsa el. Az ítélet nem jogerős, a közléstől számított 15 napon belül megfellebbezhető a marosvásárhelyi ítélőtáblánál.

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) tavaly decemberben kérte a törvényszéktől, hogy kötelezze a polgármestert a zászló eltávolítására, mert azt szerintük törvénytelenül állították fel közterületen. „Romániában egyetlen személy vagy szervezet arra vonatkozó joga sem ismert, hogy középületre kitűzhet egy általa elfogadott, sajátos jelképet hordozó zászlót” – olvasható a szervezet beadványában, amely  az 1994. évi 75-ös törvény és a 2001. évi 1157-es kormányhatározat előírásaira hivatkozik.

Az ADEC által kifogásolt zászlót egyébként időközben eltávolították, de nem a per miatt, hanem mert a Márton Áron-szoborcsoport helyét foglalta el, amelyet nemsokára felállítanak. A székely lobogót nem költöztetik messze, a zászlórudat a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti zöldövezetek egyikében állítják majd fel – közölte akkor Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke.

A lobogót az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban helyeztette ki a város központi terére. „Fellebbezni fogunk” – közölte Antal Attila csíkszeredai alpolgármester, hozzátéve, a zászlóra eleve addig volt engedély, míg a szobortalapzat építési munkálatai el nem kezdődnek.

[Krónika]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése