2016. április 14., csütörtök

Amerika bírálja Romániát a magyarság jogfosztottsága miatt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által elkészített jelentés megjegyzi, hogy a magyar nyelv használatának korlátozása, illetve a székely jelképek használatának tiltása, valamint a restitúciós folyamat lassúsága is gond Romániában.
A jelentés aggályosnak tartja a székely jelképek romániai üldözését
A jelentés aggályosnak tartja a székely jelképek romániai üldözését

Az Egyesült Államok külügyének emberi jogi jelentése továbbra is a korrupciót tartja Románia legfontosabb problémájának, ugyanakkor a kisebbségek jogfosztottságáról is közöl adatokat. A dokumentum rámutat, hogy Románia nem biztosítja maradéktalanul a magyar nyelv használatát a közintézményekben, így bíróságokon sem (annak ellenére, hogy Románia aláírta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartáját), valamint sok, jelentős magyar lakossággal rendelkező településen még mindig megoldatlan a kétnyelvű táblák kihelyezésének ügye. 

Szintén probléma a székely jelképek és a székely zászló használatának tiltása. A jelentés továbbá megemlíti, hogy tavaly a hatóságok betiltották a március-10-re meghirdetett marosvásárhelyi székely szabadság napi felvonulást. A dokumentum megjegyzi, hogy a csángó-magyarok általában tanulhatnak magyar nyelvet és irodalmat az állami iskolákban, ennek ellenére több településen a hatóságok nem engedélyezték a magyar tanórák bevezetését.  

 
 


1 megjegyzés:

  1. Már a kutya sem hisz az amcsiknak , bármit is mondanak tettek nem követik --

    VálaszTörlés