2016. március 3., csütörtök

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. 
 

Iohannis kifejtette: annak, aki román állami kitüntetést kap, tiszteletben kell tartania, a román alkotmányt és azokat az értékeket, amelyek ennek alapját képezik.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

[MTI]


4 megjegyzés:

 1. Szerintem Johanist is a román népet is jellemzi ez a lépés! Nem kár ezért a gusztustalan giccsért.....A kukába vele!

  VálaszTörlés
 2. Megtagadták az 1989-es forradalom fontosságát és értékeit. Mert Tőkés László szerepe elvitathatatlan abban. De hát: hol van már a tavalyi hó?

  VálaszTörlés
 3. Csak annyit mondhatok hogy hülye voltam , hogy tette ezért a tákolmányért valamit ,, hogyan lettek ennyire gazemberek ?

  VálaszTörlés
 4. Nem egy erkölcslovagok ez kétségtelen, de egy valamit nagyon tudnak: az érdekeik képviseletét. Amit mi sajnos nem tudunk.

  VálaszTörlés