2016. március 9., szerda

Ismét kitiltották Szávayt Romániából! Három évig nem mehet Erdélybe

Erdélybe utazott volna a Jobbik alelnöke, de a határon tudta meg, hogy ismét kitiltották Romániából - derül ki a politikus portálunkhoz eljuttatott közleményéből. Március 8-án este Erdélybe szeretett volna utazni Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke, hogy részt vehessen a Székely Szabadság Napján, ismét kiállva Székelyföld területi autonómiája mellett. A rendezvényt megelőző és követő napokban Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben tartott volna sajtótájékoztatókat, lakossági fogadóórákat, valamint különböző találkozókra készült. Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határőr közölte: nem engedheti tovább a politikust, mert három évre kitiltották az országból.
 
Elmondásából az is kiderült, hogy a Szávay ellen hozott döntés 2015. október 21. óta érvényes, tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásához hasonlóan ismét csak a határon tudta meg, hogy nem léphet Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatta erről senki, mint ahogyan a kitiltás konkrét okáról sem - írja a politikus. Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unión belül mindenfajta értesítés, hivatalos döntés, vád vagy gyanú megfogalmazása nélkül korlátozzanak szabad mozgásomban - fogalmaz Szávay.

A politikus emlékeztet: korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult és Strasbourgban beperelte a román államot. "Természetesen ezúttal sem hátrálok, ismét ki fogom használni az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget. Nemcsak mint országgyűlési képviselő, hanem mint magyar állampolgár is elvárom a magyar diplomáciától, hogy tiltakozzon és követeljen magyarázatot az elmúlt hónapokban egyébként is magyarellenes provokációk sorát végrehajtó román hatóságoktól" - írja a politikus.

A Jobbik továbbra is a leghatározottabban kiáll a külhoni magyar közösségeket sújtó jogtalanság, diszkrimináció, megfélemlítés és elnyomás minden megnyilvánulásaival szemben, és kötelességének érzi az elszakított magyar nemzeti közösségek önrendelkezési törekvései, így Székelyföld autonómiájának támogatását - zárul a közlemény.

alfahir.hu Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése