2016. március 2., szerda

Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba Hargita megyei házaiban

Hatósági ellenőrzésekre panaszkodik Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. A ferences szerzetes a Hargita megyei intézmények legutóbbi megbeszélésén elmondta, a székelyföldi megyében az elmúlt időszakban számos ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok az alapítvány által működtetett otthonokban, miközben más megyékben nem voltak hasonló vizsgálatok.

„Hargita megyében a konyhák modern felszerelését kérik, amelyre nincs anyagi lehetőségünk, ugyanakkor más megyékben nem tapasztaltam ezt a szintű ellenőrzést” – idézte Böjte Csabát a Hargita Megyei Tanács közleménye.

A ferences szerzetes arra is kitért, hogy az iskolai tananyag elsajátítása mellett fontosnak tartja, hogy a háztartásba is bevonják a gyerekeket, a hátrányos helyzetből érkezők megtanuljanak ételt készíteni, a házat kitakarítani, hiszen ezekre otthon nagyrészt nincs lehetőségük. „Ezért ragaszkodunk ahhoz (bár anyagilag sokkal egyszerűbb lenne egy nagy központi mosodában a gyermekek ruháit kimosni), hogy a gyermekek a nevelőjükkel tanulják meg saját ruhájukat kimosni, kivasalni, rendbetartani. Ahhoz is ragaszkodunk, hogy a gyermekek az intézetünkben tanuljanak meg bevásárolni, ételt készíteni, önmagukat fenntartani” – mutatott rá a szerzetes.

Hozzátette, hogy eközben a hatóságok arra akarják rávenni őket, hogy az alapítvány „nagy vendéglátó-ipari konyhákat, mosodákat hozzon létre, ahol a gyermekeket vendéglátási normák szerint szakképzett szakácsok ellátják”. „Ne kérjenek olyant, amit a törvény sem kér” – jelentette ki az atya.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök azt kérte az ellenőrző szervektől, hogy kezeljék jóindulattal a kérdést, hiszen a legfontosabb a gyerekek védelme. „Böjte Csaba a munkáját szeretné végezni, ebben pedig nem akadályozni, hanem a több munka, kevesebb cirkusz jegyében segíteni kellene tevékenységét” – hangsúlyozta az ülésen a tanácselnök, szorgalmazva, hogy a más megyében lévő központokba is látogassanak el a hatóságok.

Böjte Csaba a találkozón további problémaként a gondozásba vétellel együtt járó papírmunkát említette, mellyel elmondása szerint sokszor hónapok telnek el. Úgy vélte, ez hosszú idő ahhoz mérve, hogy sokszor veszélyben lévő gyereken kell segíteniük. Mint mondta, vannak olyan gyerekek, akiknek még ősszel kérték a befogadását, de a hatóságok határozott kérésére az állami szervekhez irányították őket. Döntés azonban azóta sem született ügyükben, így a gyerekek továbbra is veszélyeztetett környezetben vannak, nem járnak iskolába.

„Úgy érezzük, hogy a gyermekvédelem hasonló a vízben fuldokló ember kimentéséhez. Ha valaki bajban van, azonnal kell segíteni. A fuldokló ember kimentését sem lehet bürokratikus döntések végeredményeként végezni” – jelentette ki Böjte Csaba.

A ferences szerzetes emlékeztetett, hogy a Szent Ferenc Alapítvány közel 23 éves tevékenysége alatt több mint 3000 gyerek érte el a felnőttkort a gondozásukban, többen már családot alapítottak.1 megjegyzés: