2016. március 11., péntek

Az RMDSZ ellen harcol a magyar nyelvi jogokért egy román tanácsos Koronkán

 Daniel Cheşa a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője a Marosvásárhely szomszédságában fekvő Koronka önkormányzatában. Tavaly ősszel kezdeményezte a helyi tanácsban, hogy az intézmény üléseinek napirendi pontjait, határozatait és a közérdekű hirdetéseket magyar nyelven is adják ki, továbbá készítsék el községháza hivatalos honlapjának magyar nyelvű változatát is, tekintettel arra, hogy a mintegy 2800-as lakosságú községben több mint 1800 magyar él. Cheşa javaslata megtekinthető itt. Az önkormányzati testület 2015. szeptember 11-i ülésén Takács Olga polgármester fel is vetette napirendi pontként – és támogatta is – a javaslatot, amelynek leghevesebb ellenzője Nagy Márton korábbi polgármester, jelenlegi önkormányzati tanácsos volt. Az ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint Nagy azzal érvelt Daniel Cheşa javaslata ellen, hogy „nem szükséges”, mivel „miért költekezzünk fölöslegesen, elég baj, ha valaki nem érti a román nyelvet” és fölösleges fordítóirodát megfizetni.

Az ülésen a tanács 6 ellenszavazattal, egy igennel (Cheşa szavazata) és két tartózkodással leszavazta a kezdeményezést. Még egyszer: az RMDSZ-es többségű önkormányzat leszavazta azt a javaslatot (egy román tanácsos kezdeményezését), amely a magyar nyelvhasználati jogot biztosította volna. Ami ráadásul törvény által megszabott kötelessége lett volna az önkormányzatnak, külön határozat nélkül is, mivel a 215/2001-es törvény szerint azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya legalább 20 százalék, az önkormányzatnak le kell fordítania a határozatokat. Az esetet megszellőztette a sajtó, Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnök pedig a Krónikának nyilatkozva „nevetséges és groteszk”, „rossz és buta” döntésnek” nevezte az önkormányzati testületi szavazást. Az RMDSZ-es tanácsosok ugyanis nem csak az önkormányzati törvénnyel, hanem az RMDSZ alapvető célkitűzéseivel is szembementek. Takács Olga polgármester a Facebook-oldalán ismerte el, hogy hibáztak és rosszul esett neki, hogy az RMDSZ-es kollégái leszavazták az indítvány. Azt nyilatkozta az eset után, hogy visszatérnek a kérdés megvitatására. Vissza is tértek, az önkormányzat 2015. december 22-i ülésén vita nélkül, 10 szavazattal, egy tartózkodással átment a PNL-tanácsos javaslata.
Daniel Cheşa
Daniel Cheşa a Főtér megkeresésére elmondta, azóta megjelent magyarul néhány közérdekű tájékoztatás, ám a határozatok továbbra is csak románul jelennek meg, és a polgármesteri hivatal honlapja is csak románul hozzáférhető. A honlapon szerepel ugyan egy „HU” fül, arra kattintva pedig átkerülünk a koronkatanacs.ro címre, amely azonban nem mutat működő oldalra.

Takács Olga, Koronka polgármestere a Főtérnek azt nyilatkozta: a 2015. december 22-i határozat értelmében a tanácsi dokumentumok magyarra fordítására közvetlen közbeszerzési pályázatot írtak ki. „Ez az eljárás jelenleg folyamatban van, március közepe a határidő a ajánlat benyújtására, így várhatóan március végén magyarul is megjelennek az önkormányzat üléseinek jegyzőkönyvei, a határozatok, valamint a tanács működési szabályzata” – mondta a polgármester. A község hivatalos honlapjának kétnyelvűsítése nem tartozik ebbe a csomagba, mivel ezt önerőből oldják meg, de várhatóan március végéig a magyar nyelvű változat is működőképes lesz – mondta Takács Olga. Mikor dönt a diszkriminációellenes tanács? Daniel Cheşa tavaly októberben az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult és panaszt tett a koronkai önkormányzat ellen, mivel szerinte a helyi tanács diszkriminálja a község magyar lakosságát. A petíciót 2015. október 29-én iktatta a CNCD.

Cheşa a Főtér érdeklődésére elmondta: eddig semmiféle választ nem kapott a diszkriminációellenes testülettől, holott a CNCD honlapján is olvasható előírás szerint a petíciók elbírálásának határideje a benyújtástól számított 90 nap. Ebben az esetben tehát január végéig döntenie kellett volna a CNCD-nek és döntését közölnie is kellett volna a panasztevővel.
Előbb a CNCD honlapjának megfelelő rovatában próbáltuk megkeresni a döntésről szóló határozatot, de ott 2009-es a legfrissebb elérhető határozat. Ezért írásban fordultunk a CNCD-hez és kértük a határozatot, de eddig nem érkezett válasz az intézménytől.

szerző: Fall Sándor foter.ro2 megjegyzés:

 1. Meglepett és megrázott ez a cikk.
  1. Vegyük elöször a pozitiv részét : örvendek, hogy végre a román politikusok között is van normálisan, európai szinten gondolkodó, és akinek mersze is van véleményét kimondani. Bárcsak sok lenne belölük!!
  2. Ami nagyon felkavart az Nagy Márton volt polgármester, jelenleg tanácsosnak a hozzáállása ehhez, a magyarság szempontjából nagyon fontos kérdéshez. Ö aki funkciójánál fogva minden erejét bevetve harcolnia kellene e követelés megvalósításáért, elbagatelizálja és egyszerü pénzkidobásként elútasítja. Hát magyar az ilyen??!
  Szerintem nem lenne mit keressen abban a grémiumban, nemhogy még szavazati jóga is legyen, és ezért román viszonylatban (gondolom!?), még jó fizetést is felvegyen.
  3. Nagy Mártont 1980-as évek elején ismertem meg, mint Koronka néptanács elnökét. A rendszerváltásig képviselte a szocialista hatalmat Koronkán.
  1990-töl, tudomásom szerint nagyon sokáig a falú polgármestere volt. Milyen hatalmat képviselt a váltástól napjainkig?
  Nekem nagyon szomorú, kellemetlen tapasztalatom van vele. Miután, 1982-ben sokszázezer volt román állampolgárral elhagytam Romániát, az általa elállamosított házunkba beköltözött. Állítólag az akkori törvények szerint jogtalanul, mert a szomszéd faluban saját háza volt. Édesanyámék egy szobában maradhattak és házbért kellett fizessenek.
  Késöbb, biztosan tudom, potom árért, részletre megvette és azóta is bitorolja a házam. Bepereltem Vásárhelyt de a román igazságszolgáltatásnál semmi esélyem nem volt.
  És ez a Nagy Márton most még mindig ott van, szava van, döntéseket hozhat, képviseli a magyarságot, hát ez nagyon szomorú, de valahogy jellemzö is a mai Romániára !!

  VálaszTörlés
 2. Megáll az ember esze! nem tudom, sírjak, vagy kacagjak?! az egyik szemem kacag, mert már több ízben is megbizonyosodtam, hogy a politika nem rontott meg minden román embert, sokan vannak, akik emberségesen gondolkodnak és szivesen elősegítenék a magyar kisebbség jogainak gyakorlását. Elismerés és köszönet nekik, főleg az anyanyelv használatáért való kiállásukért.

  De azért már sírni sem lehet, csak dühösen káromkodni, mikor azt olvassuk, hogy amíg a magyar kisebbség ezrei az utcára mennek, tüntetnek a kétnyelvű feliratokért, város, utcanevekért (a magyar többséggel rendelkező helységekben természetesen), addig akad olyan magyar, aki ezt fölöslegesnek találja,(mert hát mindenkinek kell tudni románul, amit el is fogadok, ha megszólalhatok az anyanyelvemen is, és ezért nem diszkriminálnak hivatalokban, üzletekben).
  Nem szoktam véleményt nyilvánítani, de amikor azt olvastam a Facebookon, hogy a koronkai községi tanácsban zajlott egy ilyen vita és az egykori néptanácselnök, majd a rendszerváltás utáni polgármester vissszautasította. Nagy Mártont az 1980-as évek elején ismertem meg, mint a koronkai (jeddi) néptanácselnököt 1982-ben sokszázezer román állampolgárral együtt elhagytam Romániát és Ny.Németországban telepedtem le (hála Istennek) 3 gyerekem 1983 nyarán jöhetett utánunk..ahogy kijöttek a néptanács elnök elvtárs, azonnal elállamosította koronkai házamat, majd rövid idö után beköltözött, bár ahogy a román törvényeket ismertem, nem lett volna joga, mert a szomszéd faluban saját háza volt !!! Édesanyám és anyósom házbért kellett fizessen azért az egy szobáért amit Nagy Márton elvtárs számukra megengedett !! A rendszerváltás után nagy változáson ment át az "elvtárs" : ö lett a helység legnagyobb demokratája, polgármester lett az új rendszerben nagyon sok éven át, majd ezután mint a fenti nagy jelentésböl kitünik tanácsos úr !! Aztán 1996-ban gondolt egyet és 16 millió régi lejben megvásárolta az én házamat..még arról is van dokumentumom, hogy részletre 2012-ig, havi 65ezer régi lejben, ami napjainkban átszámolva kb. havi 1.30 Euro!! Több levelet is irtam neki, nehogy megvásárolja, mert ha Románia belép az Unióba, ki fogom perelni belöle. De mégis megvásárolta..be is pereltem, de a vásárhelyi Törvényszéken semmi esélyem nem volt vele szemben, vele aki mindkét rendszert kiszolgálta.. hát ez jellemzö jelenleg is a román igazságszolgáltatásra !! Most ez az ember, mint tanácsos úr szembe megy az egész erdélyi magyarság alapvetö jogaiért vivott harccal és leegyszerüsíti, csak fölösleges pénzkiadásnak könyveli el..mint tanácsosnak döntési, szavazati joga van és ezért még, godolom román viszonylatban jó fizetést is kap ?! Hát milyen magyar ez, aki elárulja a magyarságot?

  VálaszTörlés