2016. március 3., csütörtök

A román sajtó nekiesett Orbán Viktornak amiért kimondta az igazságot

A bukaresti sajtó kedden és szerdán nagy garral rontott neki Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a hétfői budapesti nagyköveti értekezleten elhangzott megállapítása miatt, miszerint „a jogállamiság, a jogszerűség és korrupció elleni harc örve alatt” Romániában valójában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben.

Pedig ezzel Orbán semmi újat nem mondott, a magyarellenes politikai hadjáratnak nap mint nap újabb fejleményeivel szembesülhetnek azok, akik látni is hajlandók, nem csak nézni. Ráadásul ma már azt sem túlzás kijelenteni, hogy erdélyi magyar politikai foglyok is sínylődnek román börtönökben, hogy csak a legutóbbi két példát, Beke István és Szőcs Zoltán (lásd a fotót) HVIM-vezetők esetét említsük.
 


Az Adevărul című román lap például Orbán ráförmed a román igazságszolgáltatásra, de magyar bűnözőket bújtat címmel közölt cikke azért tartja botrányosnak a magyar miniszterelnök nyilatkozatát, mert „Budapest rejtegeti a Romániából elmenekült Markó Attila volt RMDSZ-képviselőt, akitől a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésére megvonták a mentelmi jogot, és aki ellen nemzetközi körözést adtak ki”. Markót a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó kollégium visszaszolgáltatása miatt ítélték el Romániában, egy másik restitúciós ügyben pedig vád alá helyezték. Ám mivel elsőre is politikai ítélet született, a politikus érthetően ódzkodik ismét a „pártatlan” román igazságszolgáltatás kezére adni magát – de az ő álláspontját a román sajtó egyszer sem volt hajlandó közölni.

Az említett bukaresti lap több volt román külügyminisztert is megszólaltatott. A politikusként leszerepelt Mircea Geoană, aki 2000 és 2004 között vezette a román diplomáciát, az illiberális demokrácia bajnokának nevezte Orbán Viktort, akinek „elszállt nyilatkozata beleillik azoknak a gyújtó hangvételű szónoklatoknak a sorába, amelyekre szakosodott”. A szintén szocialista Titus Corlățean volt külügyminiszter szerint Orbán belpolitikai megfontolásból bírálja Romániát és emlegeti, hogy kerítést tervez építtetni a két ország közé.

A bal- és jobboldali pártokban is megfordult Cristian Diaconescu, aki most Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Alapítványát vezeti, az Adevărulnak azt mondta: Magyarországnak nemcsak Romániával, hanem az európai értékekkel is meggyűlt a baja, és a menekültválságra adott válaszával elszigetelődött. A volt külügyminiszter ezt a Ziare.com portálon közölt, Budapest kancsalsága című saját írásában bővebben is kifejtette. Diaconescu szerint Magyarország kétkulacsos politikát folytat a NATO és Oroszország között, és a magyar miniszterelnök a keleti destabilizáló szándék szóvivőjévé vált. S miután Orbán már nem szalonképes a „nagy kancelláriákban”, ezért a szűkebb régióra és Nagy-Magyarország térségére, utolsó megmaradt témájára koncentrál. Diaconescu szerint azért idegesíti Románia Orbán Viktort, mert annak igazságszolgáltatása akadályozza, hogy az ország erőforrásait Budapestre irányuló üzletekbe csatornázzák be. (?)

A lap blogrovatában Paul Stan publicista A magyar kérdés című cikkében úgy vélte: bár a magyar kormányfő Romániának címzett „fenyegetését” sokan egyszerű orbánizmusnak hajlamosak minősíteni, a magyar kérdés mégis aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy a magyar többségű megyékben „a szélsőségességet és az etnikai autonómia gondolatát Románián kívüli erők tartják életben”. A szerző szerint– ha már szóba kerültek a román-magyar diplomáciai kapcsolatok – Bukarestnek be kellene tiltania a magyar hivatalosságok gyakori erdélyi magánlátogatásait.  Minden kétség nélkül állapítható meg: a kisantanti retorika és a Ceaușescu-éra szelleme lengi be ezekben a napokban a román sajtót.
 


1 megjegyzés:

  1. Aki ismeri ezt a mocskos népséget egy szavukat sem hiszi el , és egyre többen ismerik meg világszerte ,

    VálaszTörlés