2016. február 15., hétfő

Törvényszék: nem lesznek magyar táblák Kolozsváron

Elutasította a kolozsvári törvényszék hétfőn a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezése érdekében beterjesztett keresetet. Hétfőn kihirdetett ítéletében a törvényszék elismerte, hogy a felperes Minority Rights Egyesületnek jogában áll pereskedni a témában, a keresetet azonban elutasította. Az ítélet megfellebbezhető.
kvar_tabla3_b
A törvényszék egyúttal azt is megerősítette, hogy a kolozsvári szervezet „jó helyen kopogtat”, vagyis a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a kincses városi polgármesteri hivatal az illetékes szerv.

A kolozsvári önkormányzat ellen alapfokon a Hollandiában bejegyzett European Committee Human Rights Hungarians Central Europe (Európai Bizottság Magyar Emberi Jogok Közép-Európa) elnevezésű alapítvány nyert pert a helységnévtáblaügyben. A törvényszék 2014-ben arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű helységnévtáblákat is Kolozsvár bejárataihoz. Az önkormányzat fellebbezése nyomán azonban a táblabíróság tavaly februárban arra hivatkozva utasította el a kereset érdemi megvitatását, hogy a Hollandiában bejegyzett alapítvány nem jogosult a kolozsvári magyarok nevében pereskedni.
Tavaly novemberben a Kolozs megyei törvényszék perújrafelvételt rendelt el a többnyelvű helységnévtáblák ügyében. A Minority Rights Egyesület ugyanis mintegy 2500 kolozsvári polgárral együtt kérvényezte a polgármesteri hivatalnál a többnyelvű helységnévtábla kihelyezését, és miután elutasító választ kaptak, közülük 403-an nyújtottak be a felperes szervezet melletti támogatói keresetet a törvényszéken. Hétfőn ebben a perben született jogerős, a felperesek kérését elutasító ítélet.

A román közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább ötödét, de húsz százalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást. A Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezményben rögzített elvek alapján ez a jog ott sem tagadható meg, ahol olyan jelentős lélekszámú őshonos közösség kéri, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán.

A 2011-es népszámlálás szerint a kolozsvári a második legnagyobb magyar közösség Erdélyben a marosvásárhelyi után. A csaknem 50 ezer kolozsvári magyar azonban a város 310 ezres összlakossághoz viszonyítva csak 16 százalékot tesz ki. A városháza több ízben azzal hárította el a kétnyelvű feliratozásra vonatkozó magyar kéréseket, hogy a törvény nem kötelezi erre. Emil Boc polgármester többször is kijelentette, hogy a városkapuk többnyelvű feliratozásával kívánja rendezni a magyar közösség többnyelvűségre vonatkozó igényét.

http://www.kronika.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése