2016. február 29., hétfő

Külügyminiszter: alkotmányellenes Bogdan Diaconu nacionalista törvénytervezete

Nem támogatja a külügyminisztérium sem azt a Bogdan Diaconu képviselő által benyújtott törvénykezdeményezést, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban – derül ki Lazăr Comănescu miniszter Tánczos Barnának, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének intézett leveléből.
rmpsz sajtotajekoztato vn 008_b 
Tánczos Barna
Comănescu szerint a törvénykezdeményezés nemcsak az alkotmány elveit nem tartja be, hanem egyrészt ellentmond a hazai érvényes jogszabályoknak, másrészt a romániai magyar kisebbség jogait szavatoló nemzetközi egyezményeket is megsérti.
„Ez a kezdeményezés gyakorlatilag a magyar nyelv használatát is betiltaná a közhivatalokban. Ez nemcsak magyarellenes intézkedés, hanem alkotmányellenes is. Ezért is nagyon fontos, ahogyan eddig is, dolgozzunk azon minden lehetséges eszközzel, hogy megbuktassuk Bogdan Diaconu tervezetét” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A frakcióvezető szerint az RMDSZ üdvözi a külügyminisztérium álláspontját, és reméli, hogy a következő napokban, amikor a szenátus döntő házként napirendre tűzi a javaslatot, és amely során az RMDSZ kérni fogja a sürgősségi eljárást, ezt a minisztérium továbbra is fent fogja tartani.

szekelyhon.ro Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése