2016. február 19., péntek

Kolozsvári kórházbotrány: szervezkednek a civilek (+ petíció)

A kép csak illsztráció
Közös fellépésre is sor kerülhet a kolozsvári civilek részéről Ioan Dobrescu sebészorvos ellen, aki néhány napja durván megalázott egy olaszteleki kislányt és szüleit, mert a család nem beszél jól románul – adja hírül Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n.

A felháborodott civilek a Facebookon szervezkednek, azaz egyelőre megosztják egymással a kolozsvári gyermekkórház orvosával kapcsolatos negatív élményeiket. Az összefogás azzal indult, hogy Fülöp Júlia unitárius lelkész, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) elnöke – aki hétvégén személyesen kísérte a kórházba a megsérült kislányt – felhívást tett közzé Facebook-oldalán.

„Olyan személyeket keresünk, akiknek volt közvetlen, negatív tapasztalata Ioan Dobrescu gyermekorvossal. Ha van ilyen személy, őt arra kérjük, hogy jelentkezzék minél hamarabb nálam” – olvasható a közösségi oldalon. Fülöp Júlia a Krónikának úgy nyilatkozott: a kezdeményezésnek egyelőre tanácskozó jellege van, később dől el, hogy a civilek milyen eszközökkel tudnak, illetve akarnak fellépni az ügyben. A lelkész azt is elmondta, hogy nála már mintegy tucatnyi felháborodott személy jelentkezett, de másoknál is sokan érdeklődtek a témáról.

A felhívást egyébként alig húsz óra leforgása alatt csaknem kétszázan osztották meg a Facebookon. Fülöp Júlia szerint a hétvégi eset „nem egyértelműen etnikai kérdés, sokkal inkább emberi, hiszen a román sajtóban, a román közösség soraiból is sokan jelezték felháborodásukat, sokan mondták azt is, hogy velük is embertelenül bánt az orvos”. Hozzátette: az olaszteleki kislány esetében egyértelműen nemzetiségi színezete is van a történteknek, viszont összességében emberi kérdésről van szó.

A kórházi esetről szerdán számolt be Facebook-oldalán Rácz Norbert kolozsvári belvárosi unitárius lelkész. Mint kiderült, az ODFIE népdaléneklő-versenyét megnyerő olaszteleki Sükei Katika azt követően került a gyermekkórházba, hogy a lábán áthajtott egy busz. Az egészségügyi intézményben ügyeletes Ioan Dobrescu orvos már kezdettől fogva megalázóan viselkedett vele, majd másnap szüleivel is, és a családnak segíteni akaró unitárius lelkészekkel is gorombán beszélt. Végül egyszerűen elküldte az ellátásra szoruló kislányt a kórházból.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Dobrescu orvoshoz méltatlan magatartást tanúsított, az elmúlt években ugyanis több páciens is arról számolt be, hogy csak tetemes hálapénz ellenében volt hajlandó megoperálni, vagy egyáltalán megtekinteni a beteget, sőt a rendőrség nem egy alkalommal kapta rajta, amint csúszópénzt vett át. Ennek ellenére nem bocsátották el, első alkalommal megúszta egy ezerlejes bírsággal, második pere pedig jelenleg is zajlik.

A Krónika még szerdán írásban kérte a sebészt foglalkoztató kórház vezetőségének álláspontját. Többek közt azt kérdeztük: terveznek-e fegyelmi eljárást folytatni Dobrescu ellen méltatlan viselkedése miatt. Kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ – írja a kronika.ro

Fancsali Ernő, a kolozsvári Erdélyi Magyar Néppárt elnöke petíciót indított a soviniszta orvos ellen, itt lehet alárini: http://www.peticiok.com/tiltakozunk_ioan_dobrescu_diszkriminativ_viselkedese_ellenNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése