2016. február 13., szombat

Döntött a törvényszék: nem maradhat a magyar, a székely és a városzászló

El kell távolítani a csíkszeredai városháza tanácsterméből a magyar és székely zászlót, illetve a város lobogóját – döntött első fokon a Hargita Megyei Törvényszék abban a perben, amelyet a Dan Tanasă vezette egyesület indított még tavaly augusztusban Csíkszereda polgármestere ellen.
zaszlok a tanacsteremben vn 005_b
Félsiker, illetve félkudarc – így lehetne jellemezni a törvényszék ítéletét, mivel az a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által Csíkszereda polgármestere ellen indított perben egyik félnek sem adott maradéktalanul igazat. A felperes szervezet egyik kérését fogadták el, a másikat viszont elutasították – mindkettő zászlókra vonatkozott.

Az ADEC beadványában egyrészt azt kérte, hogy kötelezzék a városvezetőt a polgármesteri hivatal tanácstermében elhelyezett minden olyan zászló eltávolítására, amelyeket törvénytelenül helyeztek ki. A törvényszék megállapítása szerint is törvénytelen más zászlók kitűzése a román zászló mellé a polgármesteri hivatalban, ezért ezeket el kell távolítani. Mivel az Európai Tanács csillagos lobogója nem számít szabálysértőnek, a tiltás a tanácsteremben található magyar, székely, illetve a városzászlóra vonatkozik.
Volt egy másik kérése is a Dan Tanasă által vezetett egyesületnek. Azt szerették volna elérni, hogy a törvényszék kötelezzen minden, a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézményt, hogy ezek összes terméből, helyiségéből távolítsák el a vitatott zászlókat. Ezt a kérést viszont a Hargita Megyei Törvényszék elutasította, egyúttal kötelezve a polgármestert 1050 lejes perköltség kifizetésére. A végzés szerint az elsőfokú ítélet elleni fellebbezést 15 napon belül szintén a törvényszékre lehet benyújtani – ezzel a lehetőséggel minden bizonnyal nemcsak a polgármesteri tisztség gyakorlásával megbízott Antal Attila alpolgármester, hanem a felperes egyesület is élni fog. Kerestük az ügyben az alpolgármestert, de még nem érkezett válasz.

Ez az első ítélet a Dan Tanasă és egyesülete által Csíkszereda polgármestere és Hargita megyei önkormányzat ellen indított zászlóperekben, amelyekkel a székely zászló eltávolítására szeretnék kötelezni az említett intézményeket, nemcsak a tanácstermekből, hanem a hivatali épületek homlokzatairól is eltüntetve ezeket. Az egyesület ugyanakkor több csíki község, illetve Csíkszereda  polgármestereit a Községháza, illetve Városháza feliratok miatt perelte be.

szekelyhon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése