2016. január 27., szerda

Rendőrnek nem jó, fogyasztóvédőnek igen?


Dan Tanasă és Mircea Diacon Spanyolországban. Madarat tolláról...
Dan Tanasă és Mircea Diacon Spanyolországban. Madarat tolláról...
 
Van, aki rengeteget fizet a hírnévért – ám a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjének nem került erőfeszítésbe, hogy hírhedtté váljék, csak önmagát kellett adnia. Gheorghe-Mircea Diacon a szociáldemokraták által megnyert, 2012 decemberében tartott parlamenti választások politikai hátszelével került 2013 januárjában a hivatal élére.
Egy évre rá azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Ébredj, román nemzeti himnusszal indult bírságolni, és az „ellenséget” meghajlásra kényszeríteni. Aztán tavaly a „székely ízű” hentesáru kifogásolásával került a sajtó címlapjára. Ezt követően a sepsiszentgyörgyi taxik SIC-matricái szúrták a szemét. Majd egy kocsmai részeg duhajkodás után államcímeres hivatalos közleményben kürtölte szét, hogy beverték az orrát. De lássuk, miből lesz a cserebogár, avagy kiből lehet megyei hivatali vezető a 21. század Romániájában. Gheor­ghe-Mircea Diacon nők napján született, 1967-ben. A Vrancea megyei Adjud város ipari líceumának XII. C, mechanika osztályában érettségizett 1985-ben. Volt rendőr, polgárőr, szociáldemokrata pártaktivista, jogtanácsos, közben Spanyolországban megteremtette anyagi biztonságát, majd rövid ideig prefektusi tanácsos, 2013 januárjában a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére került.

Az eltávolított rendőr
Mircea Diacon az 1990-es évek elején a Kovászna megyei rendőrség alkalmazottja, a megyei fogda felügyeletével bízták meg. 1992-ben egy fogva tartott nő feljelentést tett ellene nemi erőszak vádjával. Emiatt távoznia kellett a rendőrségtől.
A körülményekről nem kívánt tájékoztatni a megyei rendőrség. Három levelet intéztünk az intézményhez, a főkapitány a személyi jog védelmére hivatkozva utasította el a választ. Felvetésünkre, miszerint annak, hogy egy közpénzből működő állami intézmény alkalmazottját megbüntették-e, mégiscsak nyilvános információnak kellene lennie, Ion Popa azt válaszolta, személyes jellegű információt csak az illető beleegyezésével adhat ki. Ebben az esetben bekérették Mircea Diacont, megkérdezték, hogy kiszolgáltathatják-e az információt, de ő ellenezte. Beszédes magatartás: emberünknek takargatnivalója van.

A kirúgott polgárőr
1994-ben hasonló munkahelyre szerződött: a „fekete ruhásokként” ismert, a mai helyi rendőrség, korábban közösségi rendőrség elődjeként működő polgárőrséghez. Ám onnan is kirúgták. Mégpedig „i” betűvel!
Az intézménynél Diacon szépen emelkedett a ranglétrán. 1994. július 25-én alkalmazták polgárőrnek, szeptember 21-től előléptették csoportfelelősnek. 1996. február 1-jétől már osztályvezetői beosztást töltött be 1998. december 1-jéig. Akkor kellett távoznia. Részegen többször kiviselte magát, belekötött kollégáiba. Aztán betelt a pohár. Sepsiszentgyörgyön a piac melletti Kankalin vendéglőben italozott egy munkatársával, egyenruhában. Nem volt elég, hogy összeszólalkoztak, Diacon felugrott, megragadta társát, és egyenruhájáról letépte a rangjelzést. Ez már többedik kihágása volt, s nem tűrték meg tovább az alakulatnál.
Szerződését a munkatörvénykönyv 130-as cikkelye első be­kezdésének i) pontjával bontották fel. Ez kimondja: a munkaszerződést a munkáltató kezdeményezésére fel lehet bontani, ha az alkalmazott súlyos kihágást követ el vagy többször megszegi munkahelyi kötelezettségeit, beleértve az egységben való viselkedési szabályokat.

A pártaktivista
Diacont a Szociáldemokrata Párt elődje, a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja megyei irodája foglalkoztatta. Állítása szerint a párt ügyvezető titkára volt több mint hat éven át.
Négy éven keresztül hetente találkoztunk: jelen volt néhai Adrian Cășunean-Vlad megyei pártelnök, parlamenti képviselő sajtótájékoztatóin. Egyfajta fuss ki–öblítsd ki szerepkörben tűnt fel. „Mircea, hozz egy széket!” vagy „Mircea, hozz vizet!”, utasította a pártfőnök, s ő rögtön teljesítette.
Közben elvégzett egy jogi e­gyetemet. Jogtanácsosként rövid ideig a megyei nyugdíjpénztár alkalmazottjaként tar­tották nyilván, s ugyancsak rövid ideig a megyei egészségbiztosító pénztártól vett fel fizetést. Utóbbinál érdeklődtünk, de sem nevére, sem képére nem emlékeztek, volt, aki azt mondta, néha bedugta fejét.

Spanyolországban
Aztán eltűnt az országból, állítása szerint Spanyolországban megalapozta anyagi biztonságát. És elsőként hozott létre a diaszpórában román pártszervezetet, Castellónban a Szociáldemokrata Pártét, Titus Corlățean szenátor támogatásával.
Ami az anyagiakat illeti, vagyonnyilatkozataiból kiderül, 2010 igen szerencsés esztendő volt az életében. Adjudon egy beltelket, egy házat és öt kültelki parcellát adományoztak neki. Ezenkívül még vásárolt is. 2010-ben Árkoson egy beltelket. Az adjudi házon kívül még négy sepsiszentgyörgyi tömbházlakás birtokosa: kettőt 2007-ben, egyet 2003-ban és egyet 2009-ben vásárolt. A felsorolt ingatlanok mindenikének egyedüli tulajdonosa. 2011. október 21-én nősült, feleségével, Vioricával együtt 2014-ben egy rétyi hétvégi ház tulajdonosaként jelenik meg. Két személygépkocsija van, egy 2001-ben gyártott Skoda Fabia és egy 2006-os Opel Astra.
A 2012-es, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában csupán bérbeadásból és földalapú támogatásból befolyt jövedelmet jelöl meg. Akkor éppen Spanyolországban „alapozta meg anyagi jövőjét”, és a típusnyomtatvány kéri a külföldi jövedelem feltüntetését is. Ez nem történt meg.

Március 15-ei kavarás

Spanyolországból visszatérve Diacon ismét feltűnt Sepsiszentgyörgyön. 2012-ben a György Ervint váltó Codrin Munteanu prefektus kabinetjében kapott tanácsosi állást.
A szociáldemokraták választási győzelme után a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élére került. Egyedüliként versenyvizsgázott a tisztségért, 2013. január 15-én iktatták be meghatározatlan időre.
Március 15-e magyar nemzeti ünnep, de a fogyasztók jogainak világnapja is. Ez utóbbi okán az iskolásoknak szervezett fogyasztóvédelmi vetélkedő megyei szakaszát országszerte általában ezen a napon tartják. Az egybeesés hátrányosan érintette a magyar gyermekeket, ezért Hargita megyei példára a Kovászna megyei szakhivatal korábbi vezetői egy nappal eltolták a háromszéki verseny időpontját.
Mióta Diacon a főfelügyelő, csak azért is pontosan március 15-én tartották. 2013-ban, hivatalba lépése évében az oktatási minisztérium és az országos fogyasztóvédelmi hatóság közös versenyszabályzata szerint március 16-án, szombaton kellett volna megtartani a vetélkedőt. Ám Diacon ennek ellenére március 15-ére szervezte azt, mégpedig – a korábbi gyakorlattól eltérően nem iskolában, hanem – a prefektúrán.

Ébredj, román
Diacon úgy ünnepelte egyéves regnálását, hogy itt, Erdélyben, Székelyföldön, Háromszéken a két román fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülésének 155. évfordulóján, 2014. január 24-én Románia himnuszának első szakaszát tartalmazó műanyag táblát szerelt fel saját kezűleg a hivatal megyei tulajdonban levő székhelyének bejáratánál, s föléje két trikolórt tűzött. Az avatón megjelent felettese, a regionális főfelügyelő, Sorin Susanu is.
Himnusszal a fogyasztókért címmel jelent meg tudósításunk az eseményről. Az egyébként elég ronda, felpúposodott műanyag táblán olvasható románul a himnusz első szakasza. A táblát törvénytelenül helyezték el: nem kértek rá engedélyt a városházától.

SIC-matricás taxik
A román himnusz törvénytelen kifüggesztése nem gond, ám a sepsiszentgyörgyi taxikra elhelyezett SIC-feliratú öntapadós matrica már kihágás. Legalább­is Diacon szerint. Büszkén mesélte egy interjúban, hogy megbírságolták azokat a taxisokat, akik autójukra SIC-matricát ragasztottak, mert nem volt engedélyük rá. A taxistörvény azt mondja, magyarázta Diacon, hogy lehet ugyan reklámokat kitenni, de csak engedéllyel, és csupán abban az esetben, ha nem zavarják a forgalmat. Nos, egy gépkocsira ragasztott SIC-matrica hol zavarja a forgalmat? Vagy tán reklámtábla lenne?

Átkozott székely ízek
A fogyasztóvédelmi hivatal tavaly február 18-án a sajtónak kiküldött közleményében többek között ez áll: „egy Hargita megyei, székelyudvarhelyi kereskedelmi egység »SZÉKELY ÍZŰ« megjegyzéssel forgalmaz hentesárut. Ugyanennél az egységnél lejárt szavatosságú termékeket találtak. A forgalmazó kicserélte a szóban forgó felvágottak címkéit, 2000 lejre bírságolták.”
A közlemény kapcsán a Marosvásárhelyi Rádió érdeklődésére Diacon kifejtette, hogy nem létezik „székely íz”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy valamely termék jelmondataként használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Diacon úgy reagált: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC vagy székely temető is”.
Az MTI hírügynökség érdeklődésére a főfogyasztóvédő pontosított: a bírságot a lejárt szavatosságú áru miatt rótták ki. A címkék esetében a feliratok kicserélésére szólították fel a hentesáruk készítőjét és forgalmazóját, s az meg is történt. A hírügynökség tudósítójának további érdeklődésére úgy reagált: „Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, és tudja, hogy milyen a székely íz.” Ugyanakkor nem kívánt reagálni arra, hogy az egyik áruházlánc „román ízek” feliratú termékcsaládot forgalmaz. A Kovászna megyei főfogyasztóvédő olyannyira védi a fogyasztókat, úgy ragaszkodik minden termék nevének román feliratozásához, hogy a kézdivásárhelyi Rigó Jancsi cukrászdában a névadó édesség, a Rigó Jancsi cigányprímásról elnevezett sütemény termékcímkéjét kicseréltette. Most a természetes név mellett a „Mierlă Ionică” megnevezés is szerepel!

Hatósági ízetlenkedés
Az igazgató primitív megnyilvánulásai ellenére is tisztségé­ben marad, továbbra is ő vezeti azt a hatóságot, amelynek feladata a fogyasztók érdekeinek védelme volna, nem pedig nacionalista gerillaakciók levezénylése – áll a fenti cím alatt közölt vezércikkünkben. Normális országban Diacont kijelentései másnapján lefokozzák, elbocsátják, legalább egy időre elrejtik a nyilvánosság elől – azon egyszerű oknál fogva, hogy lejáratta, közröhej tárgyává tette az állam egyik fontos intézményét, írtuk a szerkesztőségi véleménycikkben.

A bosszú
Lapunk reményét fejezte ki, hogy az állam egyik intézményét közröhej tárgyává tevő felügyelőt lefokozzák. Ehelyett tavaly február 24-ei írásunk után a fogyasztóvédők március 2-án lecsaptak a Háromszék lapterjesztő bódéira. Figyelmeztetéseket osztottak és bírságokat róttak ki. Leginkább azt kifogásolták, hogy hiányzik a román felirat például a székely és a magyar kártyáról, a vécépapírról, a szemetes zacskóról.
A főszerkesztőnek és a lapigazgatónak Diacon elmondta, örül a hírnévnek, eddig Cattani felügyelőként emlegették, mostantól székely felügyelőként ismerik majd. Mások rengeteget fizetnek azért, hogy ilyen ismertté váljanak, fűzte hozzá büszkén. Azt sem rejtette véka alá: az a dolguk, hogy keressék a kihágásokat és bírságoljanak, az ellenőrzés a legfőbb feladatuk, a fogyasztók részéről érkezett panasz kivizsgálása másodlagos tevékenység. A kiadó hat jegyzőkönyvet megtámadott a bíróságon, négy esetben alapfokon nyert. A hivatal fellebbezett, most a törvényszék ítéletére kell várni.
Az újabb szerkesztőségi cikk után megjelent Sepsiszentgyörgyön a brassói regionális főfelügyelő. Sorin Susanu teljes mellszélességgel kiállt Diacon mellett. Nincs itt semmiféle primitív bosszú vagy hivatali visszaélés, éppen sorra kerültek az újságosbódék, merő véletlen az egybeesés, magyarázta beosztottja bizonyítványát. Ám konkrét bizonyítékot, hogy már a vezércikk megjelenése előtt elrendelték volna az ellenőrzést, mai napig nem mutatott be, pedig igencsak ígérte. 

Fejszés incidens
A 2015. február 18-ai közleményben tudatják: Bacon község­ben egy vegyesbolt tulajdonosa azzal fenyegette meg a fogyasztó­védelmi felügyelőt (zárójelben megjegyzik, hölgyről van szó), hogy amennyiben megbírságol­ja, fejszével kettéhasítja a hivatal­nokot. Ez a történet egy Diacon által a Condeiul ardelean című lapnak adott interjúban úgy szerepel: volt egy esetem, amikor valaki azt mondta, ha megbírságolom, összevág a fejszével!!!. Egyszóval: ferdít. Ha volt is fenyegetés – aminek nincs nyoma, a rendőrségre nem nyújtottak be panaszt –, nem Diaconnak szólt, hanem egy beosztottjának.

Gyermekriogatás
Politikai táborellenőrzés – Gyermekriogató fogyasztóvédelem címmel jelent meg lapunkban beszámoló arról, miként zavarta meg Diacon az Árkoson zajló, helybeli, szentivánlaborfalvi és megyeszékhelyi rászoruló val­lásórás gyerekek számára szervezett unitárius egyházi tábort. A felügyelő egy munkatársával négy állami rendőr biztosítása mellett érkezett meg az unitárius kultúrotthonban és közösségi házban zajló táborba. A záró istentiszteletre készülő gyerekek igen megriadtak a hatósági fellépés láttán. Diacon kifogásolta, hogy a gyermekek a földön alusznak, hogy nincs mérleg az ételadagokhoz, és nincs román nyelvű tábori szabályzat.
Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész közölte, hogy az egyház magántáboráról van szó, az ételt nem pénzért osztják, hanem adományokból gyűjtötték össze, ingyen adagolják, a gyerekek iskolákból összegyűjtött szivacsmatracokon alusznak hálózsákban, higiénikus körülmények között. Nem érti, hogy mit keres egy jótékony egyházi rendezvényen, s azt sem, hogy miért ő jött, mondotta a lelkész, és rákérdezett, miért nem a közegészségügyi vagy állategészségügyi ellenőrök. „Azok RMDSZ-esek” – vágta rá Diacon.

Értetlen emberek…
„Ezek az emberek nem értik meg, hogy nekik is be kell tartaniuk a törvényt. Kovászna megyében van egy törvény által védett elit” – címmel jelent meg Doru-Decebeal Feldiorean interjúja Diaconnal a Condeiul ardelean kéthavi lapban. Az újságíró Codrin Munteanu volt prefektushoz hasonlítja a főfogyasztóvédőt, rámutatva, hogy nemkívánatos személy lett a szeparatista RMDSZ vezetőinek szemében.
„Ezek az emberek” a háromszéki magyarok és főleg vezetőik. Az interjúban Diacon azt állítja, korábban megtiltották a hivatal munkatársainak, hogy bizonyos területeket ellenőrizzenek, mivel egyik helyen a megyei tanács valakije a főnök, a másikon a városházához közeli vezető van. De ő megmutatta. Aztán rátért arra, hogy ellenőrizték az újságosbódékat, hozzátéve, 13 figyelmeztetést és 7 bírságot róttak ki. Büszkén meséli, hogy megbírságolták azokat a taxisokat, akik autójukra SIC-matricát ragasztottak. Aztán sorolja, hány táborban osztott bírságokat. Elképzelhetetlennek tartja, hogy Zabolán a táncfesztiválon egyesek sátorban aludtak és hordóból tisztálkodtak. Azt állítja, egy egyházi táborban a gyerekeket a kultúrotthon padlójára fektették le matracok nélkül. (Valójában iskolákból kölcsönzött szivacsmatracokon aludtak Árkoson – szerk. megj.) „Csernátonban kizárólag magyar gyerekeknek tartottak tábort. Elképedtem, miféle diszkrimináció ez, hogy csak magyarok vehetnek részt” – háborog. Az interjúból az is kiderül, hogy az RMDSZ-es vezetők, Tamás Sándor és Antal Árpád el akarják intézni, hogy ne legyen többé a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője. Mindenféle sötét módszerekhez folyamodtak, bepanaszolták a parlamentnél, a kormánynál, de hiába, ő nem tesz egyebet, mint a törvényt alkalmazza. Nincsenek üzletei a megyében, sem azon kívül, szinte egész életében az államnak dolgozott. Kivételt képez az az időszak, amit Spanyolországban töltött, és anyagilag megalapozta jövőjét. Ott maradhatott volna, de ő visszatért Kovászna megyébe. Sokszor megfenyegették, egyszer erőszakosan: valaki azt mondta, ha megbírságolja, összevágja a fejszével. (Már jeleztük, hogy nem vele történt meg – szerk. megj.)

Betört az orra
A fogyasztóvédelmi hivatal két munkatársa nyugdíjba vonult, az alkalomból szokás szerint megvendégelték a kollégákat. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben tavaly október 1-jén zajlott az eszem-iszom, búcsúztató.
Este, miután szétszéledtek, Mircea Diacon – ittasan – beszállt a hivatali kocsiba, majd két kollégával a Lukoil benzinkút melletti vendéglőben folytatta az italozást. Ott negyedik asztaltárssal egészültek ki. Diacon már az elején „bemutatkozott”. A rendelésnél úgy lépett fel, mint a fogyasztóvédelmi főnök, és követelte, azonnal szolgálják ki. A pincérnő közölte, számára minden vendég egyforma. Az este folyamán Diacon kisajátította a zenekart, állandóan ő rendelt. Egy fiatalember megelégelte, s szólt, hogy más zenét is szeretnének hallgatni. De nem, Diacon bősz volt, továbbra is ő intézkedett. Egy idő után a fiatalember ismét szóvá tette, ám Diacon nem engedett. A társaság hangulata magasra hágott, hisz a Park vendéglőbeli, öt liter borral fűszerezett első felvonás után itt elfogyasztottak még négy sört és négy liter bort. Az elégedetlen vendég harmadszor is jelezte, mást is szeretnének hallgatni, de nem volt hatása. Egyik pincérnő salamoni döntésre szánta el magát, s leállíttatta a zenét. Erre feldühödött Diacon, lobogtatta igazolványát, hangoztatta, hogy ő a főfogyasztóvédő, követelte, szolgálják ki. Aztán elfogyott a bor. Újabbat nem rendeltek, oszlani kezdett a társaság, ám Diacon még odament az elégedetlenkedő asztalához. A vendég kollégája azt hitte, hogy bunyó készül, s felugrott, fogja le társát. Az elrugaszkodás célját Diacon nem ismerte, s átkarolta a felugrót, nehogy neki essék. Ám a nagydarab férfi könnyedén lerázta s véletlenül könyökével orrba verte. Diacon orra vére megindult, s hívta a rendőröket, ők meg a mentőket. Miután a kórházban ellátták, visszatért a vendéglőhöz, s mit sem törődve alkoholszintjével, beült a kocsiba és elhajtott.
Másnap az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság megnevezése és országcímeres jelvénye, a brassói székhelyű Központi Regionális Fogyasztóvédelmi Komisszáriátus, valamint a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal megnevezése alatt hivatalos közleményt kapott a sajtó. Ebben tudatják, hogy minekutána a Szent György Napok idején azóta is ismeretlen tettesek megrongálták a hivatal gépkocsiját, október 2-án reggel a Lukoil benzinkútnál két ismeretlen megütötte Mircea Diacon hivatalvezetőt. Továbbá panasszal éltek a rendőrségen, az egyik támadót egy magyar nemzetiségű román állampolgár személyében azonosították. Diacon a tisztiorvosi szolgálatnál is járt, és orrsövénytörésére 16 napon belül gyógyuló sérülést állapítottak meg.
A „tettes” reggel önként jelentkezett a körzeti rendőrnél, közben ügyész vezetésével kivizsgálást is folytatnak, de négy hónap után az nem zárult le.
A Szent György-napi kocsirongálásról Diacon feljelentést tett a rendőrségen, azóta is szajkózza, hogy bosszúból történt. A rendőrség elkezdte a kivizsgálást, majd lezárta. Szándékosságot nem tudtak kimutatni, feliratozatlan gépkocsiról van szó, és az akkori forgatagban több gépkocsi is sérült, mondotta a megyei főkapitány.

Székely „maffia”
Diacon közleménye nyomán a román sajtót elárasztották a cifrábbnál cifrább elméletek. Maffia típusú bosszú Kovászna megyében címmel közölt cikket a Cotidianul. A Condeiul ardelean úgy értékeli, hogy a lapjukban megjelent „nagyerejű” interjú következménye a Kovászna megyei fogyasztók „Cattanijának” bántalmazása, a megye szeparatista és irredenta köreinek akcióját látva ebben. A lap kéri, hogy a román állam szervei végezzenek alapos és átfogó feltárást, melynek során derítsenek fényt a megyei és helyi közintézmények közötti maffia típusú összefonódásokra.

Tükörképe a Facebookon
Igen elterjedt manapság a közösségi oldal(ak)on való jelenlét. Megfigyelve valakinek a posztolásait, feltöltéseit és megosztásait, képet lehet alkotni, miféle ember. Diacon bemutatkozásként írja, hogy kedveli a gyakorlati kérdéseket, utálja a hízelgést és a „seggnyalást”, megpróbál igaz és egyenes ember lenni, a demokratikus szabadságjogok védelmezője. Ezzel szemben megosztásai arról árulkodnak, hogy egyáltalán nem egyenes ember, és azokat utálja, akik nem hízelegnek és nyalnak neki. Utál mindent, ami székely, ami magyar. Megosztásainak zöme magyarellenes tartalmú, néha becsúszik egy-egy, a saját fogyasztóvédelmi fellépését dicsőítő közlés. Igen sokszor osztja meg a magyarellenességéről ismert, a feljelentéseitől hírhedtté vált Dan Tanasă blogbejegyzéseit. De lássuk csak konkrétan a legutóbbi megosztásokat időrendben visszafelé!
EXKLUZÍV: Ő Incze Gyula, a „Székely Köztársaság Kormányának” hadügyminisztere. (Dan Tanasă blogjáról való megosztás. A Székely Nemzeti Hadseregbe való csonkamagyarországi toborzásra hívja fel a figyelmet.)
A Kovászna és Hargita Megyei Európai Tanulmányok Központja által készített romániai magyar sajtószemle. (Ebben székelyföldi lapok románellenesnek vélt anyagait fordítják le román nyelvre.)
„Üdítő érzés a teljes román térség szakértőinek összefogása egy értékes identitásőrző programban” – interjú dr. Ioan Lăcătușuval, a Kovászna és Hargita Megyei Európai Tanulmányok Központjának igazgatójával. (A Mesagerul de Covasna napilap anyaga.)
EXKLUZÍV. Ilyen intézkedéseket tett a prefektúra a szeptember 8-ai sepsiszentgyörgyi incidens kapcsán. (Dan Tanasă blogbejegyzése, miszerint nem büntették meg az „ultrasovén” Antal Árpád Andrást amiatt, hogy nem engedte meg a háborús veteránoknak kitűzni a román lobogót a városháza tornyára.)
Bírság Sepsiszentgyörgy polgármesterének (A Marosvásárhelyi Rádió román adásából átvett cikk közli, hogy 10 ezer lejre büntették Antal Árpádot a vissza­szolgáltatás késleltetéséért.)
A terrorizmussal vádolt magyar szélsőséges apja: „a románok Albániából jöttek, nem a dákok és rómaiak utódai”. (Dan Tanasă blogbejegyzése nyomán a cunoastelumea.ro által közölt anyag.)
A fogyasztóvédelem ellenőrzi a karácsonyi vásárokat. (Az Observatorul de Covasna cikke.)
Vége az ellenszegülésnek: Sepsiszentgyörgy magyar polgármestere elvesztheti mandátumát (Az informatia.net szerint a képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte azt a törvényjavaslatot, miszerint visszahívható az a polgármester, aki nem tűzi ki Románia zászlaját és nem viseli a piros-sárga-kék keretszalagot.)
Az Interpol által keresett RMDSZ-es Markó Attila nevére két letartóztatási parancs szól. (Dan Tanasă blogbejegyzése.)
Példa a jóérzésre: Kovászna megyei RMDSZ-es polgármester háromszínű keretszalaggal a nemzeti ünnepen (A nasul.tv cikke kiemeli: Kovács László, Előpatak polgármestere részt vett a szentgyörgyi koszorúzáson.)
Beke udvara, gyász és petárdák (A riseproiect.ro közli: a terrorizmussal vádolt Beke István, apja és egy bűnszövetséges egy évvel ezelőtt a nemzeti ünnepen gyászlobogót tűzött ki.)
1984 – a sepsiszentgyörgyi merénylet. Egy megölt gyermek (Ebben arról van szó, hogy Vitéz Mihály szobra alá egy „magyar szélsőséges” bombát helyezett – Radu Tudor bejegyzése.)
„Kovászna megyei RMDSZ – a jóérzés hiánya Románia nemzeti ünnepén. Mit üzen Antal és Tamás?” (Ezt március 15-én készült fotóval illusztrálták. Azon Antal Árpád mellett Tamás Sándor áll, kezében piros-fehér-zöld szalagcsokorral díszített koszorú – Dan Tanasă blogbejegyzése.)
Aztán következik egy Facebook-üzenet, miszerint öt éve barátok Dan Tanasăval, és megjelenik kettejük képe a castellóni Vermut Playa bejáratánál.
„Sikerrel folytatódik egy Kovászna megyei napilap által kezdeményezett kampány: Hívd meg egy magyar barátodat a nemzeti ünnepre.” (A mellékelt képen piros-sárga-kék zászlóerdő látható a voceatransilvaniei.ro cikkében.)
Jelezzük, nem válogatást közöltünk, hanem Diacon posztolásait sorban.

Le vele!
Mircea Diacon magyarellenes magatartása miatt többször eltávolítását kérte a megyei tanács RMDSZ-es elnöke, Tamás Sándor, volt néppárti tagja, Bedő Zoltán, MPP-s tagja, Kulcsár-Terza József, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád, de mindhiába.
Diacon magatartása egyértelműen magyarellenes. Múltja nem szeplőtlen, többrendbeli hivatali visszaélést követett el, bosszúból ellenőrzött, szabad idejében akarta előnyét élvezni annak, hogy ő a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, hivatalos közleményt adott ki olyan ügyben, amelyhez a hivatalnak semmi köze. De csodálkozunk ezen?! Mircea Diacon magaviselete tulajdonképpen Románia mai államigazgatását jellemzi.
 
Az 1. kép alá:
„Székely csárdásra készen” képaláírással közölt fotója a Facebookon. Egy kommentelő odaírta: „Kedvesem, a csárdáshoz, amiről beszélsz, hiányzik egy nyílpuska és egy román hadsereg, amely végleg megoldja a ROMÁNIAI MAGYAROK PROBLÉMÁJÁT”. Ezt lájkolta Diacon és Dan Tanasă is.
 


1 megjegyzés:

  1. Le kellene fordítani, és osztani minél többen, minél többször. Hátha megvalasztják Bukarestbe polgármesternek, az ilyet ott szeretik. Es megy a pi..ba

    VálaszTörlés