2016. január 22., péntek

Madéfalván is eltávolíthatják a Községháza feliratot

Másodfokon is veszített a Hargita megyei Madéfalva önkormányzata és polgármestere abban a perben, amelyet Dan Tănasă és egyesülete indított a Községháza felirat eltávolítása érdekében.
Elutasította ugyanis a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a madéfalvi helyi önkormányzat és a polgármester fellebbezését a Hargita Megyei Törvényszék tavaly nyáron hozott döntése ellen, amely elrendelte a Községháza felirat eltávolítását a polgármesteri hivatal épületéről. A jogerős döntés magyarázata szerint az önkormányzat és a polgármesteri hivatal fellebbezése esetében hiányzott a bélyegilleték, ugyanakkor az ítélőtábla részben megsemmisítette az elsőfokú ítéletet is, helyt adva egyúttal a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) fellebbezésének. Az ítélőtábla 1050 lejes összeg kifizetésére is kötelezi a polgármestert és az önkormányzatot a panaszos egyesület számára, igazságügyi bélyegilleték és ügyvédi honorárium céljaira.

Az egyesület tavaly azért indított pert a felirat eltávolításáért, mert írásban küldött felszólításuk nyomán ezt nem tették meg. Keresetükben arra hivatkoztak, hogy a Községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják. A madéfalvi polgármester korábban azt mondta, védekezésük indoklásaként a Tănasă részéről is érvként felhozott, a román nyelvből hiányzó megnevezést igyekeztek felhasználni, kifejtve, hogy a Községháza egy épület megnevezése, nem egy intézményé, amely az épületben működik, és amelynek neve a törvény előírásainak megfelelően van kiírva.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere az ítélettel kapcsolatban lapunknak azt mondta, mivel Bukarestbe kellett utaznia, még nem volt lehetőség arra, hogy a helyi közgyűléssel konzultáljanak az ügyben, így nem tudott arra a kérdésünkre sem válaszolni, mit tesznek a továbbiakban. Azt viszont elmondta, az ítélőtábla döntéséről pár órával később Dan Tănasă elektronikus levélben értesítette őket.

Csíkkozmáson tavaly távolították el a Községháza feliratot egy törvényszéki döntés nyomán, hasonló pereket indított az említett egyesület Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkrákos, Csíkszentdomokos polgármesterei és önkormányzatai ellen is. Csíkszeredában a Városháza feliratot szeretnék eltávolíttatni törvényszéki úton.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése