2016. január 27., szerda

Lavrov: Ukrajna korlátozza a kárpátaljai magyarok jogait

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere január 26-án megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Ukrajna elnyomja a kárpátaljai magyarok jogait – írja az Alfahír.hu

„Mégis ki szabta meg a jelenlegi ukrán kormány által megtartott utolsó voksolás alatt a választási körzeteket úgy, hogy egy magyar se kerüljön a parlamentbe? Még Budapest és a magyar közösség is könyörgött, hogy hozzanak létre egy olyan választási körzetet, amely legalább egy képviselőt delegálhatott volna a parlamentbe” – mondta Lavrov.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke bejelentette, hogy az Európai Uniónak nyomást kellene gyakorolnia Ukrajnára, hogy az autonómiát adjon Kárpátaljának. „Ezen a területen 200 ezer magyar él. Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum igazságtalanul szakította ki őket a történelmi hazájuktól. Ukrajna nyugati területén élő ruszinoknak és magyaroknak ugyanannyi joguk van az autonómiához, mint a világ többi népének. 1991-ben népszavazást tartottak ebben a régióban, ahol az abszolút többség az autonómia mellett szavazott” – mondta Vona Gábor.

„Az Európai Uniónak egyszerűen kötelessége támogatnia Európa minden népének akaratmegnyilvánulását anélkül, hogy kettős mércét használna” – hangsúlyozta a magyar politikus.

Alfahir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése