2015. december 2., szerda

Székely terroristával riogatnak (Házkutatás, őrizetbe vétel Felső-Háromszéken)


Házkutatás után a kézdivásárhelyi iroda. A szerző felvételei
Házkutatás után a kézdivásárhelyi iroda. A szerző felvételei
 
A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, illetve a Román Hírszerző Szolgálat szerint Kézdivásárhelyen akart robbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi vezetője. Az erdélyi HVIM azt állítja, alaptalan a gyanúsítás, és szabályos kommandós rohamot indítottak tagjaik ellen, akiknél csak petárdát, airsoft eszközöket találtak.
November 30-án, hétfőn 14 órakor Ruxandru Grecu, a bukaresti táblabíróság bűnügyi részlegének ítélőbírója a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék mellett működő Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság kérésére a 2015/2/7350-es számú iratcsomó alapján a hatóság tizen-egynéhány ügyésze házkutatást tartott Beke István Attilánál, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökének főtéri magánlakásán és cégénél, aznap este pedig további kihallgatásokra Bukarestbe szállították. Tegnap délutántól a belföldi híradásokban folyamatosan a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság közleményét idézték, mely szerint az állami hatóságok meghiúsítottak egy székelyföldi terrorcselekményt. A gyanúsított felesége az ártatlanság vélelmére hivatkozva lapunknak cáfolta a hatóság vádjait. 

Szilveszteri petárdát, tortára való fényszórót foglaltak le
A Beke István Attilára vonatkozó házkutatási parancsban nem szerepel az indok, csupán egy friss iktatószámra hivatkoznak. A házkutatás a reggeli óráktól este fél kilencig tartott. Az akció során lakásában csak olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek teljesen törvényesen lehettek nála: például a magyar zászló és a vármegyéhez köthető zászló és pólók, illetve – ami nagyon szúrta az ügyészek szemét – a Vármegye Iránymutatása.
A házkutatást Beke István kiskorú, tizenhárom éves lánya jelenlétében tartották, akit nagyon megviselt, ami a lakásukon történt. A BIA Electronic-irodából elvitték az összes számítógép merevlemezét és Beke István Attila laptopját. A Beke házaspár munkahelyén iszonyatos felfordulást, szemetet hagytak. Mivel a HVIM elnöke magyar állampolgár is, a vármegyések már aznap konzulátusi segítséget is kértek.
Beke Csilla, a gyanúsított felesége lapunknak elmondta: négy helyen végeztek hétfőn házkutatást, a cég székhelyén minősíthetetlen káoszt hagytak maguk után, a céget működésképtelenné tették. Az ügyészek bevallása szerint fegyvereket és pirotechnikai eszközöket kerestek, helyette azonban laptopokat, merevlemezeket és más adathordozókat, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos éjjellátót, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, tortára való fényszórót foglaltak le és vittek el, feltúrva mindent. (Az airsoft viszonylag új sportjáték, amelyben műanyag gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légi fegyvereket használnak, csapatban játsszák, kissé az ismertebb paintballhoz hasonlít – szerk. megj.).
„Alávaló módon vitték el férjemet a városból, egész napos éhezés, szomjazás után, egész éjszaka kihallgatásnak vetették alá Bukarestben. Nem biztosítottak tolmácsot számára sehol, a jegyzőkönyveket csak románul írták, kötekedtek Kiss István védőügyvéddel, aki nem mehetett vele. Több mint tízórás megfélemlítési akciónak vetették alá mind a férjemet, mind a családot. Ez több, mint zaklatás, ez lelki terror! Kedden hajnalban közölték velem, hogy elfogatási parancs van érvényben, majd körülbelül két óra elteltével, hogy 24 órás őrizetbe vételt rendeltek el, illetve azt, hogy nem léphetek vele kapcsolatba ez idő alatt, de ezt már hétfő este óta nem engedték, sőt, egy szendvicset sem adhattam oda a férjemnek. Többszöri rákérdezésemre, miért hurcolják, mi a gyanú, mi a vád ellene, közölték velem, oly módon, mintha tudnom kellene, hogy terrorizmus, asszonyom! A figyelemfelkeltés sikerült fiktív, koholt vádjaikkal, a megfélemlítés csak undort és gyűlöletet ébresztett. Az ártatlanság vélelme Romániában nem illeti meg sem az egyszerű székely embert, sem egy vármegyés vezetőt” – fakadt ki Beke Csilla.
Tegnap reggel hat órakor ismét egy HVIM-tagnál kopogtatott a terrorelhárítók tizennyolc fős csapata. Hodor Istvánnál, a nyujtódi Vicus Kertészet tulajdonosánál tartottak házkutatást. Hodort  Sepsiszentgyörgyön tanúként kihallgatták, majd hazaengedték. Tegnap délután a terrorelhárítók megint a céhes városban tartózkodtak, értesüléseink szerint újabb őrizetbe vételek következhetnek.

Háromszéki politikusok az ügyről
Kézdivásárhelyi, háromszéki politikusokat is megkerestünk, hogy mondjanak véleményt a történtekről. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere konkrétan nem ismerte az ügyet, ezért egyelőre nem óhajtott nyilatkozni.
Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke kijelentette: „Ahhoz, hogy ez provokáció legyen, túl súlyosak a vádak, ilyen vádakkal nem lehet játszadozni. A román hatóságoknak konkrét bizonyítékokkal kell rendelkezniük.” Mint mondta, ő nem hiszi, hogy ezek a magyar érzelmű emberek, a vármegyések terroristák lennének. „Mi, székelyek, magyarok demokratikus eszközökkel harcolunk az autonómiáért. A terrorelhárítóknak nagyon gyorsan bizonyítaniuk kell állításaikat, mert ez nem olyan vád, hogy valaki ellop egy tyúkot vagy betör egy ablakot. Ha pedig nem tudják bizonyítani állításaikat, akkor ismét egyértelművé válik: ez az ország kilencvenhét éve arra játszik, hogy minket, magyarokat megsemmisítsenek. Azt üzenem a hazai politikai pártoknak és szervezeteknek, valamint az egyházaknak, tartsunk össze, tanuljunk a románoktól. Náluk bármilyen belháború is zajlik politikai szinten, amikor nemzeti ügyről van szó, összetartanak. Nekünk, magyaroknak is ezt kell tennünk” – fogalmazott. A kézdivásárhelyi eset nagyon meglepte őt, mert ismeri a más pártokban vagy szervezetekben tevékenykedőket, és állítja, hogy mindannyian demokratikus eszközökkel kívánnak harcolni az autonómiáért. Szerinte az ügy lehet provokáció és megfélemlítés is a román hatalom részéről.
Fejér László Ödön kézdivásárhelyi parlamenti képviselő véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy ilyesmi történjen szülővárosában, jóllehet a tévék szenzációként kezelték a hírt, szerinte az nem lehet igaz. „Forrófejű emberek vannak minden nemzet soraiban, ezt el tudom fogadni, de hogy a vármegyések terroristák lennének, az túlzás. Rejtély számomra, hogy tortagyertyából miként készítettek volna bombát. Ilyen hülyeséget nem tudok elképzelni és nem is tudom elhinni” – fogalmazott lapunknak.
Tamás Sándort, a megyei tanács elnökét, az RMDSZ háromszéki elnökét telefonon kerestük, de nem sikerült beszélnünk vele.

Állítólagos vádak
A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság honlapján közzétett közlemény szerint a gyanúsítottat az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándéka és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe. A hatóság szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. „Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy B. I. A. vádlott, a HVIM romániai szárnyának  oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani” – áll az ügyészségi közleményben.
Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi „a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, „Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, „e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával” is számolt.
A Román Hírszerző Szolgálat illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt, aki az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen. Ovidiu Marincea, az RHSZ igazgatójának  tanácsadója kijelentette: „mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége”.
A Digi24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

Megszólalt a prefektus is
Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az erdélyi magyar politikusokat is felelőssé tette a szélsőséges megnyilvánulások miatt. „Bátorította a szélsőségesen nacionalista elemeket az, ahogy egyes magyar politikai vezetők viszonyultak az évek során a nemzeti jelképekhez és Románia nemzeti ünnepéhez” – jelentette ki. A prefektus szerint szükség van arra, hogy a közösség számára példát mutató magyar politikai vezetők is változtassanak hozzáállásukon.
Román televíziók beszámolói szerint a gyanúsított, akit Bukarestbe szállítottak, olyan szerkezet birtokában volt, mely több tíz ember halálát okozhatta volna, ha sikerült volna bevetnie a békés ünneplők ellen. Mint elhangzott, épp indulni akart otthonról a veszélyes szerkezettel, amikor a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság és a Román Hírszerző Szolgálat emberei betörtek a lakásába és elfogták. Állítólag már október óta figyelték, miután kiderült, hogy veszélyes anyagok vannak a birtokában, amelyeket távolról is fel lehet robbantani. A Digi24 televízió beszámolója szerint a gyanúsított társaival együtt egy lőtérre járt gyakorolni, itt készítették elő azt a 400 pirotechnikai eszközből álló szerkezetet, amellyel a merényletre készültek. A hírcsatornák folyamatosan hangoztatták, hogy a hatóságok kitűnően végezték a dolgukat, egy  pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy egészsége. Az RTV1 kiegyensúlyozottabban tájékoztatott esti híradójában, olyan kézdivásárhelyi lakosok is megszólaltak, akik diverziónak vagy egyenesen abszurdnak tartják az esetleges terroristamerénylet tervéről szóló híreket.

Cáfolnak a vármegyések
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom visszautasítja a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni. A szervezet tegnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében a romániai Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság közlésére reagált, amely szerint házi készítésű bombát akart robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen a HVIM egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek.
A HVIM közölte: székelyföldi szervezetük „elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak” volt kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket őrizetbe vették, Bukarestbe vitték. Azt írták: minden hatósági intézkedés „teljesen törvénytelen” volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot.
Álláspontjuk szerint a Ro­mán Hírszerző Szolgálat az ügyben kiadott sajtóközleménye „hemzseg a hazugságoktól”, mivel „semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, az RHSZ által képzelt merénylethez felhasználható lenne”. Hozzátették: „zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft optikai segédeszközt, egy airsoft szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglalták le”. Azt írták: „a képtelen rágalmak miatt” a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fordulnak.

Az RMDSZ higgadtságra int
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben tudatta, hogy elítél minden erőszakos cselekedetet és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, amely feszültséget kelt a közösségek között. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnöke a hatóságok szerint robbantásos merényletre készült Románia nemzeti ünnepén. „Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján” – idézte Kelemen Hunort a szövetség közleménye. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a szövetség mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a hatóságok korrekt módon végzik munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt.
Az őrizetbe vett férfi ügyét tegnap este a bukaresti bíróságon tárgyalták, lapzártáig nem érkezett hír előzetes letartóztatásáról. Az Agerpres híre szerint a fiatalembert a tavalyi román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében is vizsgálta az ügyészség, de végül ejtette az ügyet.


1 megjegyzés:

  1. vajon ezen is úgy el fog heherészni a bíbíszí, mint a TEK akcióján? ... :(

    VálaszTörlés