2015. december 15., kedd

Egy szemtanú lefényképezte a székelyföldi helységnévtáblákat lefestő személyek gépjárműveit

Többé-kevésbé várható volt, hogy a kézdivásárhelyi eseményeket nem hagyják válasz nélkül a román radikálisok: vasárnap délután értesüléseink szerint Kovászna megyében négy helységnévtáblát rongáltak meg, feketére mázolva a magyar feliratokat. A korábbi, hasonló esetektől eltérőn ezúttal szemtanúja is akadt az esetnek, akinek sikerült lefotózni az autóval elhajtó tetteseket. 
 
Egy szárazpataki, két kézdivásárhelyi és Bikfalva Uzon felőli helységnévtáblája esett a vandálok áldozatául. A legjobban megrongált tábla Szárazpatak Katrosa felőli bejáratánál található, itt nemcsak a Kézdiszentlélekhez tartozó település nevét, hanem a testvértelepülés feliratát is összerondították. Ugyanakkor obszcén üzenetet (Muie Ungaria! – Kapd be, Magyarország!) is hagytak a mázolóművészek.
Kézdivásárhely Szentlélek felőli bejáratánál nem voltak kellőképp elővigyázatosak, ugyanis egy arra járó látta a mesterkedésüket, és sikerült lefotóznia mindhárom, Bukarestben bejegyzett járművet. Igaz, nem „munka” közben, mert az egyébként megtermett fiatalok – a szemtanú elmondása szerint – észrevették, hogy le akarják fotózni őket, így gyorsan bepattantak az autókba, és elhajtottak. A két Dacia Logan rendszáma alapján – B 200 DNO, B 201 DNO – feltételezésbe is bocsátkozhatunk, hogy a hírhedtebb Noua Dreapta (Új Jobboldal) akciójával állhatunk szemben. A harmadik autó egy piros, Fiat Ducato furgon (B 06 RBH) volt.
Az autókról készült fotókat Szigethy Kálmán, a Magyar Polgári Párt kézdivásárhelyi elnöke hozta be szerkesztőségünkbe, a neve elhallgatását kérő szemtanú ugyanis neki adta át a felvételeket.
A szemtanú szerint a festegető fiatalok le is filmezték hőstettüket, ráadásul, amikor autójával utánuk eredt, érdekes módon mindhárom autó leparkolt a kézdivásárhelyi rendőrség előtt.
– Úgy döntöttem, egyelőre nem teszek feljelentést az ügyben, a sajtónyilvánosságot választom, bízva abban, hogy a rendőrség hivatalból nyomozást indít az ügyben, a fotókat bármikor a rendelkezésükre bocsátom – fogalmazott Szigethy, hozzátéve, reméli, a nyomozóhatóságok ezúttal is olyan hatékonyak lesznek, mint a Beke István ügyében.
– Elítélek mindenféle provokációt, amely a két nemzet közötti békés együttélést hivatott felbolygatni – szögezte le Szigethy, megjegyezve, hogy a Beke István szabadon bocsátását követelő tüntetők is azt szorgalmazzák, mielőbb derüljön ki az igazság, és térjen vissza a békés hangulat.
Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere érdeklődésünkre elmondta: sajnálatos, hogy az advent idején, a karácsonyi ünnepek során ilyen események színhelyévé vált a céhes város, és abbéli reményét fejezte ki, hogy az élet mielőbb visszatér a normális kerékvágásba.
– Tizenegy évvel ezelőtt Uzon minden kijáratánál székelykapus helységnévtábla-tartókat készítettünk, eddig senkit nem zavartak – fogalmazott az eset kapcsán Ráduly István, Uzon község polgármestere. – Bízom benne, és meggyőződésem, hogy nem helybéliek, se nem környékbeliek az elkövetők. Tegnap feljelentést tettem le a rendőrségnél ismeretlen tettes ellen. Bosszantó, hogy a fényvisszaverő tábla kicserélése 4–500 lejbe kerül, ennek a pénznek pedig jobb helye is lenne.
A rendőrség már tanulmányozza az Uzon községbeli kamerák által rögzített felvételeket, amelyen eddig három gyanúsabb autót figyeltek meg, de további vizsgálatok szükségesek.

http://www.hirmondo.ro

4 megjegyzés:

 1. Érdekes módon azokban kis magyar falvakban, ahol román még csak elvétve se jár ott nem bántja senki a kétnyelvű táblákat, de ahol megjelenik a többségi nemzet ott már festődnek a táblák...

  VálaszTörlés
 2. Jellemzö , hogy mèg ez sem sikerült nekik rendesen. Annyira sem kèpesek hogy rendesen eltüntessek a feliratot. Javaslom hogy kecskeszőrből kèszitsenek ecsetet es hasznaljanak règimódi olajfestèket.Igy vastagabb csìkot is húzhatnak. Persze ez már meghaladja a kèpessègeiket hisz a kecskèt nem ilyen cèlokra szoktak használni

  VálaszTörlés
 3. Teljesen felesleges volt. Most megmondom a hatóság válaszát: -"Tettes ismretlen, a hatósági eljárást befejeztük.-" fogadjuk le? Gabipapa.

  VálaszTörlés
 4. Gyerekek..ez nem igy működik, hogy elironizáljuk a dolgokat..az ilyesmi, Erdély-szerte történik, és sose kapnak el a hatóságok senkit. Példás büntetést kell rájuk statuálni, de úgy hogy megemlegessék és kurázsija se legyen senkinek hogy az ilyen táblákat majd bántsák. Vagy, lemondhatunk a létünkről és identitásunkról e régióban (amit, nagyon sokan szeretnének már)

  VálaszTörlés